Seçim bölgesi olan Niğde ilinin Değirmenli Kasabasında elma üreticileri ile bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elma üreticilerinin de tüccara mahkum edildiğini belirtti. Gürer, “Elmalar dalda bekliyor, üretici için süre daralıyor, meyve suyu fabrikaları maliyetin yarısı olan fiyatı bile vermiyor. Dalda kilosu 1 TL olan elmanın Mecliste tanesi 2 lira.. Bu ne yaman bir çelişki” dedi.

ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ MALİYETİNE SATAMIYOR, TÜKETİCİ PAHALI ÜRÜN ALIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde elma ağacı sayısı ve rekoltede Niğde ilinin ilk üç sırada yer aldığını belirterek, “Niğde’de bu yıl 455 ton elma hasadı bekleniyor. Ürün çiçek iken yaşanan don ve dolu olayı, Bahçeli, Sazala, Kemerhisar gibi bölgelerde rekoltenin yüksek olmasını önledi. Niğde’de Ağustos ayında Gala türü elma ile hasat başladı. Eylül ayı bodur ve yarı bodur elma bozumu sonrası ekim ortasına kadar diğer elma türlerinin hasadı sürer. Kasımda  elma bozumu sona erer.

Son 20 yılda Niğde ve Amasya’da çok sayıda elma ağacı söküldü. Pazarlaması ve verimi yüksek olduğu için; Starking, Golden Granny Smith ve Gala türü elma  ağacı dikildi. Amasya ili de dahil toplam 235 bin dekar alanda elma ağacı var. Amasya elma türünde onca söküme rağmen, 95 bin 150 bin dekar alanda Amasya elması var. Bu elma satılmadığı dönemde hayvan yemi olurdu. Günümüzde Amasya elmasının azalması, üreticide iken değer bulmasını sağlıyor. Amasya elmasının yurt dışı satışı olamadığı için yurt içi pazarına veriliyor.

Döküntüsü dahi meyve suyu fabrikalarına 60 kuruşa kadar satılıyor. Bodur ve yarı bodur elmanın ise yurt içi ve yurt dışı satış olanağı var. Tüccar elmayı daha çok yurt dışı için alırken yurt dışına gönderemediğinde fiyatı baskılıyor. Halihazırda elma dalda iken Tüccar 1-1.2  TL  fiyat  ile ürün alıyor. Üretici borçlu. Elmayı depolasa ek masraf geliyor. Niğde’de yeterli depolama olanağı da yok. Tüccarın verdiği rakama mahkûm. Üretici maliyetine elmayı satamıyor. Stoklama maliyeti ile ürününü satamaz ise çürütecek daha çok sorun yaşayacak. Meyve suyu fabrikasının verdiği 60 kuruş fiyat maliyetin yarısı bile değil, tüccar yurt dışı satış için iktidarın sağlayacağı desteği bekliyor ama daldaki elma üreticisi için süre daralıyor. Bir an önce elmaların toplanması gerekiyor” dedi.

ELMA ÜRETİCİSİ: “TÜCCARIN VERDİĞİ FİYAT MALİYETİMİZİ KARŞILAMIYOR"

200 ton elmanın dalda tüccarı beklediğini ifade eden elma üreticisi Ömer Akpınar, bu yıl elma fiyatlarında tüccarın maliyetine ürün aldığını ve kilosu 1 lira ila 1lira 30 kuruştan elmayı tüccara sattıklarını belirterek, “Meyve suyu fabrikaları, döküntü elmayı 50-60 kuruştan alıyorlar. Birinci kalite elmayı ise tüccar önce 1lira 70 kuruştan almaya başladı, sonra fiyatı 1 liraya kadar çekti. İlaç, gübre, su, elektrik gibi girdilerimizi ve işçiliği katınca tüccarın verdiği fiyat maliyetimizi karşılamıyor. Ben genç bir çiftçi olarak hevesle bu işe girdim ama hüsran yaşıyorum” dedi.

DALDA KİLOSU 1 LİRA, MECLİSTE TANESİ 2 LİRA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elmanın bahçede 1 liradan alıcı bulamazken aynı elmanın kilosunun marketlerde 6-7 liradan tüketiciye satıldığını belirtti. Gürer, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, genelde ucuz yemekleriyle, 2 lira olan çorbasıyla gündeme geliyor. Meclis kulis büfesi bir adet elmayı fiyatı 2 liradan satıyor,  kiloya 5 elma girse TBMM’de elma, milletvekiline kilosu 10 liradan satılıyor ama bahçede üretici 1 liradan elmasını satamıyor. Bu ne yaman bir çelişki. AKP’nin yanlış tarım politikaları ile geldiği boyut bu. Üreten maliyetler nedeni ile ürettiği üründen kazanamıyor. Tüketici pahalı ürün almak zorunda kalıyor. Aracılık sistemi üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor” dedi.

TARIM KENTİ OLAN NİĞDE, TARIMSAL DESTEKLERDEN MAHRUM

Niğde ilinin; elma, lahana, fasulye ve patateste ilk üç sırada yer aldığının altını çizen CHP’li Gürer, Niğde’nin Avrupa Kırsal Kalkınma Desteği alan 42 il içinde olmadığını, Lisanslı Depoculuk ile ilgili belirlenen 42 il içinde olmadığını hatırlatarak, “Niğde, Havza Bazlı Desteklerde sadece patates ile var, yani tarım kenti olan Niğde, tarım ile ilgili desteklerde yok. Buna rağmen üretiyor, ne yazık ki ürettiği maliyetine bile değer bulmuyor. Fasulye, domates, karpuz ve patatesten sonra elma üreticisi de mağduriyet yaşıyor. Bunun olumsuz yansıması kış süresince tüketiciye daha pahalı ürün olarak yansıyacak” dedi.