TBMM Genel Kurulunda konuşan Gürer, Tarım Kanununun 21’inci maddesine dikkat çekerek, bugüne kadar bir kez bile bu maddeye uyulmadığını dile getirdi. Gürer, “Tarım Kanunu çıkarmışsınız 2006 yılında, Tarım Kanunu'nu okuduğunuz zaman tarımla ilgili sorunlara yaklaşım gösteren bir kanun. 21'inci maddede diyorsunuz ki: ‘Millî gelirin yüzde 1'ini çiftçiye vereceğiz.’ Kanun 2006 yılında çıkmış, bugüne kadar çiftçiye hiçbir zaman yüzde 1'i vermemişsiniz, yüzde 0,5'te kalmışsınız. Dünyada tarımın geliştiği ülkelerde millî gelirin en az yüzde 1,4'ü çiftçiye veriliyor. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında sözümüz söz, çiftçiye biz yüzde 2'sini vereceğiz” dedi.

“DESTEKLEMELER ZAMANINDA VERİLMİYOR”

Desteklerin doğru adrese gitmediğini ve zamanında verilmediğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Desteklemeler var, desteklemeler. Desteklemeyi ne zaman vermen lazım? Ya ürünü ekerken ya da hasadını yaparken. Siz ne zaman veriyorsunuz? 2018'in desteklemesini 2019'da veriyorsunuz, bir de ‘müjde!’ diyorsunuz, bu nasıl müjde?” diye konuştu.

Tarımsal yatırım rehberi yayından kaldırıldı! İpek böceği büyükbaş hayvancılık içinde gösterilmişti! Tarımsal yatırım rehberi yayından kaldırıldı! İpek böceği büyükbaş hayvancılık içinde gösterilmişti!

TARIM KREDİ KOPERATİFLERİ ÇİFTÇİ KURULUŞU SAYILMIYOR!”

Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye uyguladığı yüksek faize dikkat çeken Gürer, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz kanun teklifleri getiriyoruz, ne yazık ki Meclise inmiyor, bunlar komisyonda görüşülmüyor. Tarım Kredi Kooperatifi var, 2018'in ilk altı ayına kadar borcu bulunan ortak sayısı 11 bin 911 kişi, icra takibi yapılan ortak sayısı 7 bin 531 kişi, ertelenen hesap borcuna ortak sayısı 14 bin 287 kişi. ‘Tarım Kredi Kooperatiflerine neden yüksek faizle Ziraat Bankası kredi kullandırıyor?’ diyorum, Hazine ve Maliye Bakanının verdiği yanıt aynen şöyle: Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılacak kişiler arasında bulunmamaktadır. Tarım kredi kooperatifi, Bakanlar Kurulunun yüzde 8'i aşamaz, dediği faizi, çiftçiden kaynak kullanım bedeliyle yüzde 24 olarak alıyor. Çiftçilere kredi sağlayan bir kuruluşu da çiftçi kuruluşu saymıyorsunuz, tarımdaki sorunların içinden çıkılmaz hâle gelmesinin nedeni bu. Olayı doğru algılarsanız, çiftçinin yanında, besicinin yanında olursanız, Türkiye'yi ithalata muhtaç hâle getirmezsiniz. Şu anda ülkemizde üretilen ürünler ya değer bulmuyor, çiftçide çürüyor ya da tüketiciye pahalı ürün olarak gidiyor; bu da tarımda planlı bir politikanızın olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

“TARIMI SAHİPLENİN, ÇİFTÇİYİ BESİCİYİ DESTEKLEYİN”

Tarımın ve çiftçinin sahiplenilmesini ve üreticinin ürettiğini ürünün değer bulması için gerekli önlemlerin alınarak uygulamaya geçilmesi için iktidara çağrıda bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Su ürünleriyle ilgili getirilen düzenleme ilgili birimlerle birlikte değerlendirildiğinde belki bazı beklentilere yanıt verebilir. En azından bir torba yasa olarak gelmedi, bu da iyi bir şey. Bir de torba yasayı değişik milletvekilleri imza atıp, Meclise getiriyorlardı. Bu bağlamda bir ilerlemeniz var ama benim size tavsiyem, eğer bu ülkede tarımı sahiplenmezseniz, çiftçiyi, besiciyi desteklemezseniz, ülkemin geleceğine en büyük zararı vermiş olursunuz. Bu bağlamda, üreticinin ürettiği mal değer bulmalı. Geçen söyledim, patatesin üretim maliyeti 90 kuruş, şu anda 50 kuruşa tüccar almıyor. Geçen yıl patates pahalandığı için ithal ürün almak zorunda kaldınız. Bu anlamda çözüm üretmesi gereken iktidardır, Cumhuriyet Halk Partisi olarak çiftçiye, besiciye verilecek her destekte yanlarında olacağız” dedi.