Ziraat mühendisi Ergin Kahveci, çiftçi borçlarının geldiği durumla ilgili bir paylaşım yaptı. Ergin, çiftçi borçlarının 2024 Ağustos ayı itibariyle bankalara ve kredi kuruluşlarına, gayri nakdi krediler dahil borcunun 850 milyar lirayı aştığını kaydetti.

ÇİFTÇİ PİYASAYA DAHA ÇOK BORÇLANIYOR!

Kahveci, “Finans kurumlarına borçlanamayan çiftçinin, piyasaya daha fazla borçlanmaya başladığını vurgulayan Kahveci, “Akaryakıt, İlaç, Gübre, Kaba ve kesif yem vb. bayilere, özel/tüzel kişiliklere olan borçların banka borçlarının %15-20'si seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, çiftçi borçları 1 trilyon liraya dayandı” dedi.

Mısır ithalatının önü açıldı yurt dışında fiyatlar 10 dolar yükseldi! Kaybeden yerli, kazanan yabancı çiftçi oldu! Mısır ithalatının önü açıldı yurt dışında fiyatlar 10 dolar yükseldi! Kaybeden yerli, kazanan yabancı çiftçi oldu!

Çiftçi borçlarında önemli bir ayrıntıya vurgu yapan Kahveci, şunları kaydetti: 

"Çiftçiler borçlanabilir. Düşük faizle ya da normal faizle nakit ya da aynî borç alabilir. Para tarımsal üretim organizasyonunda kullanılırsa. Yatırım yapılır, işletme sermayesi olur. Makul miktarda olursa faizi ürün maliyeti içinde giderler kalemine girer. Yani, borç aslında ürün fiyatının içine maliyet yazılır.

Çiftçi böylece üretimde sermaye kaybı yaşamaz. Borçlanma, işletme gider kalemi olur. Bütün dünyada bu böyledir. Paranın kullanım gideri işletme/yatırım ürününün maliyetinin bir unsurudur. Şimdi diğer bütün soruları geçelim.

Soralım: Sevgili çiftçiler, sizler borç aldıklarınızın kullanım giderini, ürün fiyatından alabiliyor musunuz? Ürün fiyatından çıkarabiliyor musunuz? Yanıt evetse sorun yok demektir. Eğer yanıt hayırsa o zaman tüketicilere sözüm: yol su elektrik olarak bize dönecek"