Kamuoyunda ucuz et tartışmasının yaşandığı bir dönemde, Türkiye'nin önemli bir çiftçi kuruluşunun el altından 110 milyon liralık ihale yaptığı ortaya çıktı. Yüksek tonajlı ihale ile ilgili kamuoyuna hiçbir duyuru yapılmazken, 110 milyon liralık ihale çiftçi kuruluşunun yönetim kurulundan bile gizlendi. Çiftçi adına yapılan ihalenin, çiftçinin yönetim kurulundan bile gizli bir şekilde yapılması dikkat çekti.
1 milyon 100 bin ortağı ile Türkiye'nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, lisanslı depoculuk yatırımları kapsamında 110 milyon liralık ihale yaptı. Ancak çiftçi adına yapılan ihalenin sır gibi saklandığı ortaya çıktı.
YÖNETİM KURULU BAŞKANI MİLLİ GAZETE'DEN ÖĞRENDİ!
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü, Tarım Kredi'nin en önemli yatırımlarından birisi olmasına rağmen lisanslı depoculukla ilgili olarak yapılan ihaleyi Milli Gazete'den öğrendi. Yapılan ihale ile ilgili bilgi almak için görüşüne başvurduğumuz Külcü, ihalenin yapıldığından haberinin olmadığını belirtti.
FİRMALARLA 6 AY PAZARLIK YAPILDI AMA YÖNETİM KURULUNUN HİÇ HABERİ OLMADI!
Lisanslı depoculukla ilgili yapılan 110 milyon liralık ihaleyi telefon görüşmemizin ardından öğrenen Külcü, görüşmemizin ardından komisyon üyelerinden bilgi aldı. Komisyon üyelerinden aldığı bilgileri gazetemizle paylayan Külcü, kendisine ihalenin Haziran ayında gerçekleştirildiğini ve firmalarla 6 aydır pazarlık yapıldığının söylendiğini kaydetti. Bu pazarlıklar sonrasında ihalenin 120 milyon liradan 109 milyon liraya indirildiğini dile getiren Külcü, böylesine önemli bir ihaleden Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olarak kendisinin neden haberinin olmadığı yönündeki sorularımıza ise cevap vermekten kaçındı.
SIR GİBİ SAKLANDI!
Bilindiği üzere Merkez Birliği Yönetim Kurulu, 1 milyon 100 bin çiftçi adına Tarım Kredi'nin en üst yönetim organını oluşturuyor. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin lisanslı depoculukla ilgili ihaleyi hiçbir duyuru ve ilana çıkmadan yapması dikkat çekerken, Merkez Birliği'nin en üst yönetim organından da sır gibi saklanması ihaleye yönelik ciddi kaygıları gündeme getirdi.
ŞİRKET KISA BİR BİLGİ İLE GEÇİŞTİRDİ!
Diğer yandan talebimiz üzerine ihale ile ilgili Tarım Kredi Kooperatiflerinden çok kısa bir açıklama yapıldı. Tarım Kredi Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Şirketi Genel Müdürü Nurettin Avcı, yaptığı açıklamada ihalenin TK Lisanslı Depoculuk şirketinin alım satım yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirterek, “ihaleye beş firma katılmış ve ihale 109 milyon TL bedelle sonuçlanmıştır. Yüklenici firma İntaş Taah. Yap. San. Ve Tic. A.Ş. ile sözleşme imzalanmış olup, Lisanslı depoların hasat dönemine yetiştirilmesi hedeflenmiştir" denildi.
5 FİRMA NEYE GÖRE BELİRLENDİ?
Şirketten yapılan açıklamada böylesine önemli bir ihalenin neden duyuru ve ilana çıkılmadan yapıldığı ve ihaleye katılan 5 firmanın neye göre belirlendiğine dair bir bilgi verilmedi.
ŞEFFAF İHALEDEN TARIM KREDİ KARLI ÇIKMIŞTI
Lisanslı depoculukla ilgili ihalenin duyuru ve ilana çıkılmadan yapılması akıllara iki yıl önce Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin bulunduğu binanın yerine yapılacak kat karşılığı inşaat ihalesini getirdi. Lisanslı depoculuk ihalesinde olduğu gibi Merkez Birliği'nin inşaat ihalesi de duyuru ve ilanı yapılmadan sadece 5 firma üzerinden yapılmak istenmişti. Ancak durumun ortaya çıkması üzerine ihale iptal edilmişti. Duyuru ve ilanı yapılarak şeffaf bir şekilde gerçekleştirilen ikinci ihalede ise rekabet şartları tam sağlandığı için Tarım Kredi inşaat binasından yüzde 15 daha fazla pay almıştı.
KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE