TARIMDAN HABER ÖZEL/ Artan maaliyetler karşısında saban kırmaya devan edem çiftçiler, her geçen gün giderek tarımdan uzaklaşıyor. Hasat zamanı gelince emekleri karşısında hiçbir şey kazanamadıklarını gören çiftçiler, bir sonraki yıl için üretimi bırakma kararı alıyor. Kimi işçiler ise tarımla uğraşmaktan tamamen vazgeçip traktörünü satmaya başlıyor!

Sosyal medyada sıkça dolaşan çiftçi protestoları, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de yankı buldu. Üreticilerin yaşadığı sorunları Meclis Başkanlığı'na taşıyan Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, bu protestoları gerçekleştiren üreticilerle Bakanlık arasında herhangi bir temasın bulunup bulunmadığını sordu.

Hububat fiyatları haftaya nasıl başladı? 18 Kasım buğday, arpa ve mısır fiyatları! Hububat fiyatları haftaya nasıl başladı? 18 Kasım buğday, arpa ve mısır fiyatları!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından sorularının yanıtlanmasını bekleyen Avşar, bu yıl kaç üreticinin ürününün tarlada kaldığını, çiftçinin var olan borçlarının yapılandırılması için herhangi bir çalışma bulunup bulunmadığını ve verilen tarımsal desteklerin yeterliliğiyle ilgili merak edilen soruları sordu. 

BAKAN YUMAKLI'DAN YANIT BEKLEYEN SORULAR

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar'ın Bakan Yumaklı'dan yanıtlamasını istediği sorular şu şekilde:

Bakanlığmızm düzenleyici ve denetleyici sorumluluğu gereği Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kararları çerçevesinde hazırlanan bir acil önlem paketiniz var mıdır? Bu hususta uygulamaya yönelik somut adımlarınız nelerdir? Kamuoyuyla paylaşacak mısınız?

2. Bahse konu protesto gösterilerine katılan üreticiler ile Bakanhk temsilcileriniz arasmda bir görüşme gerçekleşti mi? Üreticilerimizin taleplerini aldmız mı? Ürünü tarlada kalan kaç çiftçimiz bulunmaktadır? Taleplerini (kredi borçlarmm yapılandırılması. TarımKredi Kooperatiflerinin alun yapması, maliyetlerin sübvanse edilmesi, vb.) karşılama noktasmda bir girişiminiz var mıdır?

3. Artan yüksek girdi maliyetleri karşısında Bakanlığmız tarafından verilen tarımsal destekler yeterli midir? Bu parasal desteklerin yanmda üretimin planlanması^ sağlıklı ve işler bir piyasanın oluşturulması, üreticinin dış etkenlere karşı korunması, üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması gibi destek ve planlama çalışmalarınız mıdır? Varsa uygulamaya yönelik örnekleriniz nelerdir?

4. Üreticimizin menfaatlerinin korunmasına yönelik olarak dış ticaret tedbirleri bağlammda ithalatı smırlayıcı, ihracatı destekleyici ve ön açıcı bir çalışmanız bulunmakta mıdu? Bu hususta bir açıklamada bulunacak mısınız?