2024 yılı pancar söküm parası belli oldu! 2024 yılı pancar söküm parası belli oldu!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Büyükdöllük köyünde katıldığı hasat şenliğinde, üreticiye yeterli fiyat ve kuraklık desteği verilmemesi halinde ayçiçeği üretiminden uzaklaşacağını söyleyerek; “Uzaklaşan çiftçiyi bir daha üretime döndüremeyiz. Son pişmanlık fayda etmez” dedi.

Edirne'nin Avarız köyünde çiftçilerle bir araya gelen Bayraktar, daha sonra Büyükdöllük köyünde ayçiçeği tarla gününe katıldı. Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerindeki üreticiler, tarla gününe traktörleriyle geldi. Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekmek için traktörleriyle konvoy oluşturarak tarla gününün yapıldığı Büyükdöllük köyü yoluna gelen üreticiler, tepkilerini dile getirdi.

AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ MAĞDUR OLACAKTIR

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da tarlaya traktörle geldi. Traktörü kullanan Bayraktar, ardından üreticinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken basın açıklaması gerçekleştirdi. Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Trakya Birlik’in açıkladığı ön alım fiyatı üreticinin yeterli gelir sağlayacağı, emeklerinin karşılığı olacak seviyede değildir. Açıklanan fiyat maliyet seviyesinde kalmıştır, üretici mağdur olacaktır. Haziran ayı son 53 yılın en sıcak Haziran ayı oldu. Bu yıl artan aşırı sıcaklıklar çoğu üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verimde azalmaya neden oldu. Bazı arazilerde üreticiler tarlasını nadasa bıraktı. Ayçiçeğinde verim düşük olduğu için gelir de düşük olacak. Bölgedeki gelir kaybının telafisi için kuraklık desteği verilmesi çok önemlidir. Ayçiçeğinde düşük vergi ile ithalat yapılmasına izin verilmemelidir. Ayçiçeği ve ürünlerinde gümrük vergi oranları yıl boyunca yüksek tutulmalıdır. Üretimi artırmaktan başka çaremiz yok. Üreticiye yeterli fiyat ve kuraklık desteği verilmezse, üretici ayçiçeği üretiminden uzaklaşır.”

PRİM SAYISINDA ADALET SAĞLANMASINI İSTİYORUZ

Kırsaldaki yaş ortalamasının her geçen yıl yükseldiğine dikkat çeken Bayraktar; “Kırsalımız yaşlanıyor. Yaş ortalaması 58'e yükseldi ve gençlerimizi kırsalda tutamıyoruz. Çiftçilerimizin ödedikleri prim gün sayısında adalet sağlanmasını istiyoruz. Çiftçilerimizin diğer sigortalılar gibi prim gün sayısının 7200 güne indirilmesini bekliyoruz. Çiftçilerimizin bankalara olan kredi borçları 700 milyar lirayı buldu. Üreticilerimizin banka borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasını bekliyoruz” diye konuştu. Bayraktar, açıklamanın ardından biçerdöverle ayçiçek hasadı gerçekleştirdi.