Bu yıl çiftçinin ürünleri elinde kalırken, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bu konuda örnek bir projeyi hayata geçirdi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, tarlada üreticinin elinde kalan ve kilosu 70 liradan satılan Gömeç bamyasını 90 liradan alarak markalaşma sürecini başlattı. Kurutularak bamya cipsine dönüştürülen ürünler 41 dolardan dünya pazarına açıldı. Burhaniye’de bamya kurutma fabrikasını ziyaret ederek üretim sürecini yakından takip eden Başkan Akın, “Türkiye’ye örnek bir projeyi Balıkesir’den hayata geçirdik” dedi.

Gömeç bamyasını markalaştırarak Avrupa, İngiltere ve Amerika pazarında 41 dolardan satan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi örnek bir çalışmaya da imza attı. Tarlada başlayıp sofralara yansıyan krizin etkilerini en aza indirmekte kararlı olduklarını dile getiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Akın, bamya cipslerinin Avrupa, İngiltere ve Amerika pazarına kadar ulaştığına dikkat çekti. Bamya kurutma fabrikasını ziyaret ederek üretim süreciyle ilgili çalışmaları inceleyen Başkan Akın, projeyle birlikte bölgede kadın istihdamını da artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Çiftçi elindeki buğdayı satsın mı? 15 Ekim’de ithalat yasağı kalkarsa fiyatlar düşer mi? Çiftçi elindeki buğdayı satsın mı? 15 Ekim’de ithalat yasağı kalkarsa fiyatlar düşer mi?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiftçi Destek Programı sayesinde çiftçilerin yüzünün güldüğünü ifade eden Başkan Akın, “Balıkesir’de 7 bin 338 dekarlık bir alanda bamya yetişiyor. Bunun 3 bin 800 dekarlık kısmı, yani yüzde 52’si Gömeç’te. Gömeç, bamya üretiminde Balıkesir’imizin birinci sırasında. Bu kapsamda geldik, araştırdık. Bunun coğrafi işaret alması için de başvuruda bulunduk. Çiftçimiz bunu 70 liraya satamıyor. Çalıştığı pazarı araştırdık, sistemleri ortaya koyduk ve biz dedik ki bunu 90 liraya peşin parayla alıyoruz. Böyle olunca çiftçimizin yüzü güldü ve bunların hepsini topladık.” dedi.

GÖMEÇ BAMYASI AMERİKA, İNGİLTERE VE AVRUPA PAZARINDA YERİNİ ALDI

Bamya cipslerinin Avrupa, İngiltere ve Amerika’da satış noktalarına ulaştığını belirten Başkan Akın, “Bamyaları üreticimizden satın aldık ve biz bunu 70 liraya satılamayan ürünü 90 liraya aldık, Amerika’ya, İngiltere’ye satacağız dedik. Tabii bu baktığınız zaman kolay bir iş değil. Ama bu ürün şu anda Amerika, İngiltere ve Avrupa’da satış noktalarına ulaşıyor. Yani biz üreticiden aldığımız ürünün tamamını satmış durumdayız. Bir sonraki süreçte de yine bunun üretimi için anlaşmalarımızı yapacağız. Kırmızı meyvelerle ilgili satın alma garantilerini hayata geçiriyoruz. Seçim sürecinde de söylemiştim, satın alma garantisi vereceğiz ama şöyle; planladığımız ürünler. Çünkü planlanmayan hiçbir şeyin sonunda kâr olmuyor, hep zarar ziyan oluyor. Planlıyoruz. Planlayınca hem çiftçimiz kazanıyor hem oradaki annelerimiz, babalarımız kazanıyor. Biz bu şekilde de yola çıktık, güzel de gidiyor. Önümüzdeki planımızı yaptık. Bu bizim birinci ürünümüz; ardından diğer ürünlerimiz de sırayla gelecek. Mesela özellikle nohut var. Onun da satın almasını garanti edip bir şekilde üreticilerle paylaşacağız.” şeklinde konuştu.