Söz konusu teslim törenine Mihalgazi Kaymakam Vekili Ali Emre Deniz, Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş Akgün, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Mihalgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Gürel ve Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, muhtarlar ve  Eskişehir İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli katılım sağladı.

Açıklamalarda bulunan İl Müdürü Gümüş “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müz, Mihalgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzün buradaki gayretli çalışmaları çiftçilerimizin emeklerine değer katacak. İnsanlarımızı bitkilerimiz üzerinde kalan ilaç kalıntılarından korumak istiyoruz.

Sarıcakaya'da çilekler topraksız tarım ve su kültürü tekniği ile yetişecek! Sarıcakaya'da çilekler topraksız tarım ve su kültürü tekniği ile yetişecek!

Üretimimizi daha kaliteli ve daha sürdürülebilir kılmak, çiftçilerimizin gelirlerini arttırmak için bugün burada Mihalgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürümüzün hazırlamış olduğu Örtü Altı Alanlarda Toprak Solarizasyonu uygulamasıyla 50 dekarlık alanda 50 çiftçiye %80’i Tarım ve Orman Bakanlığı katkılı 1.900 kg UV + IR katkılı solarizasyon teslimini gerçekleştireceğiz.

Projemizin bütçesi 112.500 TL’dir. Üretim yaparken biliyorsunuz daha çok ilaç kullanmak zorunda kalınıyor. Buradaki maksadımız topraklarımızdaki zararlıları bertaraf etmektir. Eskişehir Mihalgazi  roka ve tere üretiminde Türkiye birincisi. İki bin iki yılında Eskişehir'de seracılık sadece dokuz dekarlık bir alanda vardı.

Kaymakamlık desteğiyle o zamanki vakıflar üzerinden yapılan destekle tüm tarım müdürlerimizin yapmış olduğu projeler başlamış ve şimdi Eskişehir'de toplam jeotermal seramız dahil toplamda 5527 dekar seramız var. Üretim miktarı daha da fazla arttı. Burada tabii ki bütün emek, gayret, çaba esasen bu anlamda bu yapılan projeyi de anlamlı kılan değerli Mihalgazi çiftçilerimize hayırlı olsun diyorum.”dedi.

ESKİŞEHİR'DE 5 BİN 500 DEKAR ALANDA ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİK YAPILIYOR

Eskişehir ilinde yaklaşık 5.527 Dekar alanda örtü altı yetiştiricilik yapılmaktadır. Mihalgazi İlçesinde ise yaklaşık 2.000 dekar (2.000.000 m2 ) alanda örtü altı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Örtü altında yaprağı yenen sebzeler (roka, tere, maydanoz, marul, semizotu, taze soğan vb), ile domates, biber, patlıcan, hıyar ağırlıklı olarak yetiştirilmektedir.

Örtü altında yetiştiriciliği yapılan bu ürünlerde toprak kökenli patojenler ve yabancı otlar ciddi verim kayıplarına neden olmaktadır. Üreticiler toprak kökenli patojenler ve yabancı otlar ile mücadele etmek için kimyasal ürünler kullanmaktadır. Kullanılan bu kimyasal ürünler insan sağlığı için zararlı olan pestisit kalıntıları bırakmakta ayrıca üretim maliyetlerini artırmaktadır.

Gerek hasat öncesi gerekse hasattan sonra alınan numunelerde rastlanan pestisit nedeniyle üreticilerimize idari para cezası uygulanmakta ve bu çiftçilerimiz adına arzu edilmeyen bir durumdur. Bu nedenlerden ötürü toprağın güneş enerjisi ile ısıtılması olarak tanımlanan toprak solarizasyonu, zararlılar, toprak kökenli patojenler ve yabancı otlar ile mücadele etmek için ucuz ve doğal bir yöntemdir.

Bu proje ile uygulanacak toprak solarizasyonu ile üretim maliyetlerinde düşüş sağlanması bununla beraber yabancı ot mücadelesinde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması hedeflenmektedir. Bunun sonucunda da yaprağı yenen ürünlerde kalıntı probleminin çözülmesi, piyasaya daha kaliteli ve sağlıklı ürün sunumuyla roka, tere, maydanoz, marul gibi ürünlerin pazarlanmasının da daha cazip hale getirilmesi amaçlanmaktadır.