TARIMDAN HABER ÖZEL / Ulusal Süt Konseyi, bugün çiğ süt fiyatlarına yapılan artışla birlikte Şubat ve Mart aylarına ait çiğ süt üretim maliyetlerini de yayınladı. Yayınlanan Şubat ve Mart ayı çiğ süt üretim maliyetleri, süt üreticisi ile nasıl oyun oynandığını ortaya koydu.
ŞUBAT AYINDA MALİYETLER 68 KURUŞ BİRDEN ARTTI!
Mart ayının başında açıklanması gereken Şubat ayı süt üretim maliyetleri 15 Nisan’da açıklanırken, Şubat ayında çiğ süt üretim maliyetinin 68 kuruş artarak, 12,33 liraya çıktı. Bu maliyet ise Ulusal Süt Konseyi’nin 13,5 lira referans fiyat ile karşılaştırıldığında üreticinin karı yüzde 10’nun da altına da düşerek yüzde 8,6’ya gerilediğini ortaya koydu. Bu rakam süt üreticisinin zararına üretim yaptığının bizzat Ulusal Süt Konseyi tarafından da tescillenmesi anlamına geliyor.
ULUSAL SÜT KONSEYİ KENDİSİNİ ELE VERDİ!
Ulusal Süt Konseyi, Şubat-Mart ayı çiğ süt maliyetlerini, süt fiyatlarına yapılan artışla aynı gün açıklaması, süt üreticisi ile nasıl oyun oynandığını gözler önüne sererken, kendisini de ele verdi. Bugün açıklanan üretim maliyetleri, süt üreticisinin zararına yaptığı üretimin ortaya çıkmaması için Mart ayının başında açıklanması gereken Şubat ayı çiğ süt üretim maliyetinin kasıtlı bir şekilde bugüne kadar bekletildiğini ortaya koydu.
ŞUBAT VE MART AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETLERİ BİRLİKTE AÇIKLANDI
Ulusal Süt Konseyi, Şubat ve Mart ayı çiğ süt üretim maliyetlerini birlikte açıklarken, buna göre 1 litre sütün üretim maliyeti Şubat ayında 12,33 lira Mart ayında ise 12,31 lira oldu. Ulusal Süt Konseyi’ne göre Ocak ayında 11,65 lira olan maliyetlerin, Şubat ayı ile birlikte litrede 68 kuruş arttığı görülüyor. Ulusal Süt Konseyi, piyasanın altında maliyet hesabı yaparken, üretici birliklerinin maliyet hesabı daha yüksek çıkıyor. TÜSEDAD, Şubat ayı iki farklı maliyet hesabı yaparken, yapılan bu hesaba göre de çiğ süt üretim maliyeti 16,50 ile 17,46 arasında değişmişti.
KIYMA 600 LİRAYA ÇIKTA HALA DERS ALMADILAR!
2021 ve 2022 yıllarında bugün olduğu gibi süt fiyatlarının düşük belirlenmesinden dolayı yüzbinlerce anaç hayvan kesime giderken, bugün ülke olarak bunun faturasını da yüksek et fiyatları ile ödüyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi’nin hayvancılıkta yaşanan bu acı tecrübeden hala ders almayarak, süt üreticisinin zararına üretim yapmasına neden olmaları dikkat çekiyor.
ŞUBAT AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYET TABLOSU
MART AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYET TABLOSU