TARIMDAN HABER ÖZEL / TÜSEDAD’tan sonra Ulusal Süt Konseyi (USK) da Ekim ayı çiğ süt üretim maliyetini açıkladı. USK, Ekim ayında çiğ süt üretim maliyetinin 10,27 liraya gerilediğini duyurdu. USK, Eylül ayında çiğ süt üretim maliyetini 10,36 lira olarak açıklamıştı.
USK tarafından açıklanan Ekim ayı çiğ süt üretim maliyeti, kafaları karıştırdı.
TÜSEDAD EKİM AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİNİ 85 KURUŞ ARTARAK 13,10 OLARAK HESAP ETMİŞTİ
Kısa adı TÜSEDAD olan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Ekim ay çiğ süt üretim maliyetinin bir önceki aya göre 85 kuruş artarak 12,25 liradan 13,10 liraya çıktığını duyurmuştu.
ULUSAL SÜT KONSEYİ'NE GÖRE ÇİĞ SÜTTE MALİYET 14 KURUŞ DÜŞTÜ!
Ulusal Süt Konseyi ise Ekim ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,27 lira olarak hesap etti. USK, Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,36 olarak hesap etmişti. USK’ya göre çiğ süt üretim maliyeti son bir ayda 9 kuruş düştü.
USK'NIN MALİYET HESABI PİYASA GERÇEKLERİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR!
Ekonomide yüksek enflasyonun hakim olduğu bir dönemde sanayicilerin başkanlığını yaptığı USK’ya göre çiğ süt üretim maliyeti bir önceki aya göre düşük hesap edilmesi, yapılan maliyet hesabının sorgulanmasını gündeme getirdi.
ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİNİN DÜŞÜK HESAPLANMASI ÜLKE HAYVANCILIĞINA BÜYÜK ZARAR VERİYOR!
USK'nın çiğ süt üretim maliyetini düşük hesaplaması, süt fiyatlarının baskılamada önemli bir araç olarak kullanılıyor. Süt fiyatlarının baskılanması da süt üreticisinin zarar etmesine neden olurkan, anaç hayvanların kesimine zemin hazırlıyor.
USK MALİYET HESABINDA KULLANDIĞI YEM FİYATLARI! EKİM AYINDA YEM FİYATLARI KAÇ LİRA OLDU?
USK’nın maliyet hesabında kullandığı ürünlerden mısır silajı Ekim ayında bir önceki aya göre 10 kuruş düşerek 2,32 liradan 2,22 liraya indi. Kuru yonca fiyatı ise 26 kuruş artarak 6,52 liradan 6,78 liraya çıktı. Süt yemi fiyatı ise 5 kuruş düşerek 8,39 liradan 8,34 liraya geriledi. Saman fiyatı da 10 kuruş artarak 2,19 liradan 2,29 liraya çıktı.
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt üretim maliyet hesabını günlük 8 kg karma yem, 20 kg mısır silajı, 4 kg yonca ve 2 kg saman rasyonuna göre yapıyor.