Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Tarımdan Haber yazarı Prof. Dr. Nurettin Gülşen, hayvancılık desteklerindeki politika değişikliğini Tarımdan Haber'e değerlendirdi.
TÜRKİYE ŞARTLARINDA RASYONEL DEĞİL!
Etçi damızlık ırkların desteklenmesinin Türkiye'deki et sorununa bir çözüm getirmeyeceğini belirten Gülşen, “Türkiye şartlarında rasyonel olduğunu düşünmüyorum" dedi. Türkiye'de etçi materyallerin sütçü ırklardan elde edildiğini anımsatan Gülşen, “Merası olan ülkelerde etçi damızlık ırklar desteklenebilir ancak Türkiye'de hayvancılık merada yapılmıyor. Diyelim ki, Şarole, Limuzini işletmenize getirip koyacaksınız. Süt ineğine bakar gibi bakacaksınız. Kar olarak senede sadece bir yavru alacaksınız. Sütünü alamazsınız çünkü 6, 7 ay buzağı annesini emecek. Böyle bir beslenme merada yapılırsa kar edersiniz, Türkiye şartlarında böyle bir besiciliğin rasyonel olduğunu düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
YAYLA VE MERASI OLAN BÖLGELERDE DESTEKLENEBİLİR
Etçi damızlık ırkların ancak Erzurum, Kars gibi yaylası olan yerlerde desteklenebileceğini ancak bu desteğin Konya gibi mera sorunu olan bölgelerde hiçbir anlam ifade etmeyeceğini vurgulayan Gülşen, Türkiye'de et sorununun çözümü için öncelikli olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
ET SORUNUNA KARŞI 4 BAŞLIKTA NELER YAPILMALI?
“Birinci olarak sütçü ırklar desteklenmeli. Çünkü ülkemizde sütçü ırklar desteklendikçe etçi materyaller ortaya çıkıyor. Sütü desteklerseniz et yiyebiliyorsunuz. İkincisi aile tipi işletmeler kesinlikle teşvik edilmeli. Çünkü aile tipi işletmeler, çakıl taşlarının arasını dolduran kum taneleri gibidir. Bugün ithal edilen eti bir zamanlar bunlar sağlıyordu. Üçüncüsü küçükbaş hayvancılık teşvik edilmeli. Özellikle keçi mahvedildi. Geçmişte koyun ve keçi hiç hesaplanmadığı ölçüde et tüketimini destekliyordu. Dördüncüsü meralar teşvik edilmeli. Bu yapılarak suni çayır meraların daha fazla kurulması sağlanabilir"
Türkiye'nin hayvancılıkta etçi ırk sorunu! Makaleyi okumak için tıklayın...
YERLİ BESİ DESTEĞİ DEVAM ETMELİ
Diğer yandan yerli besi desteğinin kaldırılmasının da doğru bir politika olmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Nurettin Gülşen, kesim fiyatlarından dolayı besiciliğin can çekiştiğini belirtti. Böyle bir ortamda besiciliğin teşvik edilmesi gerekirken tam aksine desteğin kaldırılmasını doğru bulmadığını ifade eden Gülşen, “Benim görüşüme göre yerli besiye desteğin devam etmesi lazım. Besici dünyanın her tarafından destekleniyor. Türkiye'de niye kaldırılıyor?" eleştirisinde bulundu.
TARIMDANHABER