Bakanlar Kurulu, et fiyatlarını kontrol altına almak amacıyla Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmak üzere 30 bin ton gümrüksüz sıfır eti ithalatı için tarife kontenjanı açtı. İthalat iznine ilişin karar Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Et ve Süt Kurumu, karar kapsamında 31 Aralık 2015 tarihine kadar 02.01 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu(GTİP) büyükbaş hayvanların taze veya soğutulmuş etinden 30 bin ton sıfır gümrük ile getirebilecek.
AB taahhütleri için de 19 bin ton yetki almıştı
Öte yandan et ve süt fiyatlarını kontrol görevi bulunan Et ve Süt Kurumu'na,14 Ağustos'ta Gümrük Birliği anlaşması yükümlülüklerinden birisi olan, yıllık 19 bin 500 ton et ithalatına ilişkin taahhüt çerçevesinde gümrüksüz et ithalatı yetkisi verilmişti. Bu tarihte yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararında, 2015 yılı için 19 bin 100 ton karkas et ve 6 bin ton da canlı hayvan ithalatı için gümrük vergisi sıfırlanmıştı.
Et ve Süt Kurumu, bu önlemler devam ederken, Ağustos ayının ikinci haftasında perakende satış fiyatını yüzde 5 indirmişti. Zaten piyasadan daha ucuza mal satan ESK'nın bu hamlesi, pazar payı yüzde 1.5-2 arasında seyrettiği için fiyatların inmesine çok da etkili olmamıştı.
Kurum, Ağustos'un ilk haftasında, 4 bin tonluk et ithalatı, geride bıraktığımız haftada ise 10 bin tonluk et ithalatı için ihaleler gerçekleştirmişti. Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasından kaynaklanan gümrüksüz ithalat zorunluluğunu, yerli üreticileri korumak adına AB ülkelerinde deli dana hastalığını gerekçe göstererek yerine getirmiyordu. Et fiyatlarının aşırı yükseldiği 2010 yılında ise fiyatları kontrol altına almak amacıyla yasak delinmiş ve uzun yıllar sonra ilk kez canlı hayvan ve et ithalatı yapılmıştı.