TMO Ekim ayı Fenolojik Değerlendir Raporunda, İç Anadolu Bölgesindeki illerde hububat ekilişinde son durum hakkında kapsamlı bilgiler verildi. İşte, Konya, Ankara, Kayseri başta olmak üzere İç Anadolu bölgesindeki illerde buğday ve arpa ekilişleri ile ilgili kapsamlı bilgiler…

KONYA VE ANKARA'DA SON DURUM

İç Anadolu Bölgesinde hububat ekiminde en önemli illerin başında gelen Konya’da yağış yetersizliği nedeniyle ekilişlerde gecikmeler yaşanıyor. Diğer yandan Konya’da sulu alanlarda mısır ve şeker pancarından %3-8 oranında hububata geçiş olabileceği tahmin ediliyor. Ankara’da ise hububat ekilişleri tamamlanmak üzere olup çıkışlar henüz gerçekleşmedi.

KAYSERİ'DE KIŞLIK EKİLİŞLERDE ARTIŞ GÖZLENİYOR

Kayseri’de kışlık hububat ekilişlerinde geçen yıla oranla %10, sertifika tohum kullanımında geçen yıla oranla %20, ekilişlerle birlikte taban gübresi kullanımında ise geçen yıla oranla ortalama %40 artış olduğu tespit edildi. Diğer yandan ekilişi yapılan danelik mısır üretiminde piyasa fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle, danelik mısır üretiminden hububat üretimine ortalama % 30 kayma olacağı öngörülüyor.

KIRIKKALE'DE TABAN GÜBRESİ KULLANIMI AZALDI!

İç Anadolu Bölgesi illerinden olan Kırıkkale’de yeterli miktarda taban gübre kullanılmadığı, içeriği daha az olan muadil ucuz gübre çeşitlerinin kullanımına ağırlık verildiği ayrıca sertifikalı tohum kullanımında da azalma olduğu tespit edildi. Bunun da hububat üretimini olumsuz etkilemesi bekleniyor.

KIRIKKALE'DE ÜRÜN DEĞİŞİMİ GÖZLENİYOR!

Diğer yandan Kırıkkale’de makarnalık buğday ve tritikaleden ekmeklik buğday’a geçiş olduğu, bundan dolayı ekmeklik buğday ekilişinde yaklaşık %1 oranında artış olacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca bu yıl nohut ekili arazilerde yaşanan verim düşüklüğü nedeniyle nohut ekilişinden arpaya geçiş olduğu, bu yüzden de arpa ekilişinde %6 oranında artış olacağı tahmin ediliyor.

AKSARAY, KIRŞEHİR VE YOZGAT'TA SON DURUM!

Aksaray’da %5 oranında alternatif bitkilere (yonca, ayçiçeği) kayış gözlenirken, Kırşehir’de hububat üretim alanlarında artış bekleniyor. Yozgat’ta ise diğer ürünlerden hububata %10 kayma görülürken, sertifikalı tohum kullanımının azaldığı izlendi.