SADETTİN İNAN / Türkşeker’nin pancar çiftçisine avans olarak dağıtacağı taban gübresinin ihalesi geçtiğimiz Ocak ayında Pankobirlik tarafından yapılmıştı. Yaklaşık 100 bin tonluk taban gübresi ihalesini 3 firma kazanırken, iki firmanın gübrelerinde fosfor oranının çok düşük çıkması pancar çiftçisine büyük mağduriyet yaşatırken, ciddi bir ekonomik kayıpla da karşı karşıya bıraktı.

İKİ FİRMADAN ALINAN GÜBRELERİN DEĞERLERİ CİDDİ ORANDA DÜŞÜK ÇIKTI!

Ankara, Eskişehir, Yozgat ve Burdur’da çiftçiler pancar ekiminden önce taban gübresini kullanırken, taban gübrelerinin ürünlerin kök gelişimine hiçbir katkısı olmadığını fark ettiler. Yapılan analizlerde Pankobirlik’in iki firmadan aldığı gübrelerin değerlerinde ciddi eksiklikler tespit edildi.

YÜZDE 30 OLMASI GEREKEN FOSFOR ORANI YÜZDE 5 ÇIKTI!

Kompoze gübrelerin (12.30.12) fosfor oranı yüzde 30 olması gerekirken, yapılan analizlerde yüzde 5 ile 7 arasında çıkması gübre vurgununu akıllara getirdi. Burdur’un pancar ekiminin yoğun olduğu Karamanlı, Tefenni, Gölhisar gibi ilçelerinde çiftçiler yaşadıkları mağduriyetle ilgili olarak Pankobirlik ve Türkşeker tarafında bir sorumlu bulamayınca konuyu Burdur Valiliğine kadar taşıdılar. Geçtiğimiz günlerde Burdur Valiliğinde bölge ziraat odası başkanlarının katılımıyla toplantı yapılırken, Türkşeker ve Pankobirlik’in çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için Valilik tarafından uyarıldığı ortaya çıktı. Türkşeker ve Pankobirlik tarafından gerekli adım atılmazsa çiftçiler, haklarını mahkemede arayacaklar.

ANAMIZDAN EMDİĞİMİZ SÜTÜ BURNUMUZDAN GETİRDİLER!

Ankara ve Yozgat’ta da benzer bir mağduriyet yaşanırken, “Çiftçiler bu yıl Pankobirlik tarafından alınan gübreler deyim yerinde ise anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getirdi. Gübre çuvalının üstünde yazanla içeriği tamamen farklı. Bunu analizlerle ispatlamamıza rağmen ne Pankobirlik’ten ne de Türkşeker’den bir çözüm bulamadık” diye dert yandılar.

PANKOBİRLİK VE TÜRKŞEKER GÜBRE SEVKİYATINDA ANALİZ YAPTIRMADI MI? BU GÜBRELER NASIL TESLİM ALINDI?

İhale şartnamesi Türkşeker tarafından hazırlanan ve ihalesi Pankobirlik tarafından yapılan yaklaşık 100 bin tonluk gübre ihalesinde, gübrelerin sevkiyatı sırasında analiz yapılmadan teslim alındığına yönelik iddialar ise yapılan ihaleyi şaibeli duruma getirdi. İddialara göre Pankobirlik ve Türkşeker’in sevkiyattan önce numune aldığı ancak sevkiyat sırasında numune alınmadığı belirtilirken, normal şartlarda belli bir tonajda gübrelerin analizlerinin yapıldıktan sonra teslim alınması gerektiğinin altı çiziliyor.

PANCARDA GELİŞME OLMAYINCA SKANDAL ORTAYA ÇIKTI!

Çiftçi ektiği pancarda bir gelişme olmayınca kullandıkları gübre değerlerinin çok düşük olduğunu öğrendi. Çiftçinin pancar üretimi 1/3 oranında düşmesi beklenirken, bu da çiftçinin milyonlarca lira üretim kaybına neden olurken, ülkenin şeker üretimi de aynı oranda düşmüş olacak.

PANKOBİRLİK VE TÜRKŞEKER YAŞANAN GÜBRE VURGUNUNA AYLARDIR DUYARSIZ KALDI!

Burada en dikkat çeken konu ise, çiftçiler yaşadıkları mağduriyeti ihale şartnamesini hazırlayan Türkşeker ile ihaleyi yapan Pankobirlik’e iletmelerine rağmen bu kurumların ilgisiz kalması tepkileri daha da artırdı. İddialara göre Pankobirlik ve Türkşeker gelen tepkiler üzerine sahada analiz yaptırdıkları ancak nedense analiz sonuçlarını paylaşmadıkları kaydedilirken, Pankobirlik’in bizim analizlerde fosfor değerleri düşük çıkmıyor diyerek firmayı kollamaya çalıştığı belirtiliyor.

BURDUR VALİLİĞİ TÜRKŞEKER VE PANKOBİRLİK’İ UYARDI!

Alınan bilgilere göre Burdur Valiliğinde geçtiğimiz günlerde, gübre vurgunu ile ilgili geniş kapsamlı bir toplantı yapılırken, çiftçinin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda Türkşeker ve Pankobirlik’in uyarıldığı öğrenildi. Buna rağmen bu iki kurumdan bir adım atılmazsa çiftçi hakkını mahkemede arayacak.

GÜBRESİ SAHTE ÇIKAN FİRMA KONKORDATO İLAN ETTİ!

TMO, 2024 dönemi çeltik alım fiyatlarını duyurdu TMO, 2024 dönemi çeltik alım fiyatlarını duyurdu

İşin garip tarafı gübre değerleri çok düşük çıkan firmalardan birisi geçtiğimiz aylarda konkordata ilan etti. Bu firmadan yaklaşık 150 milyon liralık gübre alındığı kaydediliyor. Gelinen noktada söz konusu firmanın konkordato ilan etmesinden dolayı çiftçilerin yaşadığı zararın nasıl karşılanacağı da bilinmiyor.