Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen: "Güzel ve her zaman merak edilen bir soru sormuşsunuz. Hayvanların güneş ışını alması iskeletlerinin gelişmesi için önemlidir. Özellikle kış şartlarında ve havaların kapalı olduğu zamanlarda devamlı olarak güneş görmesini tavsiye ediyorum.

GÜNEŞİ GÖREN HAYVANIN GELİŞİMİ DAHA İYİ OLUR!

Bu özellikle yaşı küçük ve genç hayvanlar için önemlidir. Güneş gören hayvanın gelişimi daha iyi oluyor. Ayrıca bazı vitaminlerin vücuttaki üretimi güneş ışını sayesinde yapılıyor. Eğer hayvan güneş alamıyorsa, kapalı ortamda besleme ve barındırma yapılıyorsa biz bu vitaminleri ya yemlerine katıyoruz, ya da düzenli olarak enjeksiyon yaparak sağlamaya çalışıyoruz.

HAYVANLARIN ÜREME DÖNEMLERİ VE KIZGINLARI ÜZERİNE DE GÜNEŞ IŞINLARININ ETKİSİ BULUNUYOR

Ayrıca hayvanların üreme dönemleri ve kızgınlıkları üzerine de güneş ışınlarının etkisi bulunmaktadır. Güneş görmeyen ve kapalı mekanda kalan hayvanların vücutlarında mantar ve küf üremesi daha fazla oluyor. Güneş görmeyen, kapalı mekanlarda ve rutubetli ortamlarda uzun süre bekletilen yemlerde de mantar ve küf üremesi gerçekleşebiliyor.

Güneş ışınlarının kısıtlı olduğu zamanlarda faydası olmakla birlikte yaz aylarında hayvan üzerinde aşırı ısı yükü oluşturması nedeniyle hayvanların verimlerini düşürüyor, mide ekşimesi, süt yağı düşmesi ve ayak hastalıkları gibi problemlere sebep olabiliyor. Biz buna ısı veya sıcak stresi diyoruz. Bunu önlemek ve hayvanı serinletmek için yaz aylarında hayvanları güneş ışınlarından koruyacak yalıtımlı sundurma, çatı sistemleri, duş sitemleri ve havalandırma sistemlerinden faydalanmamız gerekmektedir. Yemleme metotlarımızı da değiştirmemiz gerekmektedir.

Ankara’da sığır, koyun, manda sayısı düştü ördek sayısı arttı! Ankara’da sığır, koyun, manda sayısı düştü ördek sayısı arttı!

Kısaca güneşin yetersiz olduğu aylarda güneşe çıkartma, güneşin yoğun olduğu aylarda da güneşten koruma için birtakım önlemler almamız faydalı olacaktır.

Siz de hayvan besleme üzerine karşılaştığınız sorunlarla ilgili olarak Prof. Dr. Nurettin Gülşen'e sorularınızı yöneltebilirsiniz. Gülşen'e soru sormak için TIKLAYIN