Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da son zamanlarda yem fiyatlarına gelen afaki artış ve süte gelen zammın uygulanmaması üreticileri kesime yönlendirdi.
Süte gelen zammın da uygulanmaması üzerine üreticiler para kazanamadığı gibi zarar nedeniyle şimdi süt üretimi yerine gebe hayvanlarını bile kesime gönderiyor. Piyasanın böyle gitmesi halinde kış mevsimine kesilmedik hayvan kalmayacağını belirten üreticiler, bunun da hayvancılığın bitmesi anlamına geldiğini söyledi.
Damızlık düve başvuruları başladı Haber için tıklayın...
30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Yasin Karaca, yem fiyatlarına 1 ay içerisinde 3 sefer zam geldiğini belirterek, “Biz süte zam alamıyoruz. Yeme sürekli zam geliyor. Yemin kilosu 1 lira 80 kuruş iken, sütün kilosu bin 270 lira. Bugün bu halde üretim yapacağım, nasıl vatandaşa ucuz et, ucuz süt içireceğim. Bu mümkün mü? Ben bugün hayvanlarımı kesmeye sıradan başladım. Gebe hayvanlarımı dahi kesiyorum. Artık bunun gidilecek hiçbir yanı kalmadı. Bugün süte zam veriliyor. 12'inci ayda resmi olarak açıklanarak süte zam veriliyor ama 5'inci ay gelmiş halen süte zam uygulanmıyor. Fabrikalar vermiyor. Ama yeme zam geldiği zaman hemen uygulamaya alıyorlar. 1 ayın içerisinde 3 sefer yeme zam verdiler. Toplam 11 lira zam geldi yeme. 12'inci ayda açıklanan süt zammı vermediler, 10 kuruşluk zammı vermediler, vermiyorlar" dedi.
20 yıldır hayvancılık yapan Çapan Dağlı ise, “Yem fiyatlarında çok artış oldu. Arpada, mısırda hala artış yok ama yem fiyatları çok arttı. Süt üretiyoruz ama satamaz hale geldik. Alıcılarda da sıkıntı var. Süt üretme gücümüz bitti, bittiği gibi satış gücümüzde yok. Yem artışı bu şekilde devam ederse kış mevsimine bir tane hayvan bırakmayacağız. Tüm kesime vereceğiz ve hayvancılık bitecek. Sadece biz değil, tüm Türkiye aynı" dedi.
TARIMDANHABER