Hidroponik arpa çimi hakkında son zamanlarda internette ciddi aramalar yapılırken, yetiştiricilerden de bu konuda bir çok soru geliyor. Hayvancılıkta yem maliyeti ciddi bir sorun olduğu için yetiştirici/üretici yem maliyetini düşürmek için farklı yolları ararken, bu konuda da hidroponik arpa çimi gündeme geliyor.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, ‘Hidroponik arpa çimi üretimi kama yem sorununu çözer mi?’ başlıklı bir makale kaleme aldı.

Gülşen, platformunda yayınlanan makalede, son dönemde çok sayıda yetiştiricinin hidroponik arpa çimi hakkında soru sorduğunu belirterek, “Uzun zamandan beri bu konuda yazmak istiyordum” dedi.  

             Çimyem

Hidroponik yani topraksız tarımın, bitkilerin gelişimi için gerekli olan bitki besin elementi ve suyun kök bölgesinde, toprak dışında farklı katı veya sıvı ortamlar kullanılarak bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı gelişmiş bir üretim tekniği olarak tanımlanabileceğini kaydeden Gülşen, şunları kaydetti: 

HİDROPONİK ARPA ÇİMİ KABA YEM SORUNUNU ÇÖZER Mİ?

“Son dönemlerde ülkemizde de yetiştiricilerimiz altın bulmuş gibi hidroponik şartlarda üretilen arpa çimiyle ilgileniyorlar, üretimleri ve hayvanlar üzerindeki etkilerini merak ediyorlar. Aşırı derecede kaba yem sıkıntısının bulunduğu ülkemizde elbette onlar da haklılar. Yemin kıt, üretim maliyetlerinin yüksek olduğu bir yerde herkesin alternatif yem kaynakları araması gayet normal bir durumdur. Aslında arpa çimine olan bu ilgi ülkemizdeki yeşil kaba yem sıkıntısının ölçüsünü de gösteriyor”

ARPA İLE ARPA ÇİMİ AYNI MI?

Tarım Bakanlığının süt oyunu deşifre oldu! Süt fiyatlarını baskılayarak enflasyon düşer mi? Tarım Bakanlığının süt oyunu deşifre oldu! Süt fiyatlarını baskılayarak enflasyon düşer mi?

Arpa çimi ile arpanın aynı yem olmadığına vurgu yapan Gülşen, hidroponik arpa çiminin küçükbaş hayvancılık ile tavukçuluk için düşünülebileceğini ancak büyükbaş hayvancılıkta maliyetler açısından pek mantıklı olmayabileceğinin altını çizdi. 

Gülşen, “hidroponik arpa çimi üretiminin daha az yem ihtiyacı olan koyun-keçi hayvanlar ile yumurtalarının sarartılması şart olan gezen ve organik tavukçuluk için daha mantıklı bir yaklaşım olabileceğini söyleyebilirim.  

Arpa çiminin inekler için yüksek miktarda üretilmesinin bizim şartlarımızda hem üretim masrafı hem de miktar açısından zor olacağını düşünüyorum. Mevsimler de dikkate alınırsa özellikle yeşil ot tüketiminin azaldığı dönemlerde arpa çimi üretilmesi için enerji maliyetlerinin önemli bir kısıtlayıcı faktör olabileceği akla gelebilir. Sonuç olarak “Attığım taş ürküttüğüm kurbağaya değer” diye düşünüyorsanız elbette hidroponik arpa çimi için yatırım yapabileceğinizi söyleyebilirim” dedi. 

‘Hidroponik arpa çimi üretimi kama yem sorununu çözer mi?’ makalenin tamamına ulaşmak için lütfen tıklayın...