Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde 42 ilde 61 organize tarım bölgesi kurulacağını açıkladı. Ancak uzmanlar, açılışı yapılan yerlerin birkaç aile yeri olduğunu dile getirerek, "Lanse edilen projenin küçük çiftçiyi zor durumda bırakacağını" da ifade etti.

Şeker pancarı alım fiyatı haftaya açıklanacak! Şeker pancarı alım fiyatı haftaya açıklanacak!

Son Mühür'den Alper Temiz'in haberine göre, Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde 42 ilde kurulan 61 organize tarım bölgesiyle hem üretimi hem de ihracatı artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu bölgelerde, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, tarımsal verimliliği artıracak ve iyi tarım uygulamalarını teşvik edecek. Bakan Yumaklı, 6 bölgede üretime başlandığını, 7’sinde ise yatırımların devam ettiğini kaydederken, şehirlerin çevresinde tarımsal üretimin desteklenmesi için organize tarım bölgelerinin önemli bir adım olduğunu vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Son Mühür'ün edindiği bilgide ise Eylül ayı itibarıyla 41 başvurunun olduğu dile getirildi. Ancak Organize Tarım Bölgesi Projesi hakkında farklı yaklaşımlar bulunuyor. 

LANSE EDİLDİĞİ GİBİ DEĞİL!

Eski Tarım Kredi Kooperatifleri Balıkesir Bölge Müdürü İshak  Gündüz ise 4562 sayılı kanunun 26. Maddesinin a bendi kapsamında organize tarım bölgelerinin oluşturulma sürecinin karmaşık olduğunu ve yerel kurumların projeleri belirleyip, valilikler üzerinden bakanlığa iletmesinin gerektiğini hatırlattı. Ancak bu sürecin uygulanabilirliğinin düşük olduğunu dile getirdi. 

Gündüz, özellikle sera bölgelerinin yer seçiminden başlayarak birçok aşamada sorunlar yaşanacağının altını çizdi. Gündüz, "Alanda ne kadar üretim yapılacağını belirleyip, bu işi sürdüreceğine dair işlemlerin yapılması gerekiyor. Enerji jeotermal ise termal su arazisi tepit edilmeli. Ancak şu an açılışı yapılan yerler genelde birkaç vatandaşın kendi yeri. Diğer açılış yapılan yerler açısından ise ortada sadece temsili açılışlar var. Lanse edildiği gibi profesyonel bir durum da yok. Yani henüz büyük çaplı bir organize tarım bölgesi yok. Olsada bazı sorunsallar var; Diyelim ki bir kişi seracılık faaliyetine başladı, bu alana başkası gelmezse ne olacak? Diyelim ki tam tersi oldu; peki bu defa küçük çiftçinin durumu ne olacak?" diye konuştu.