CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, ayçiçekte bu yıl 1 milyon 500 bin ton rekolte beklendiğini belirterek, “Ayçiçek üreticisinin ürünü satacağı fabrika kalmadı. Türkiye’nin ve bölgemizin en büyük tarım satış kooperatifi olan Trakya Birlik, ne yapacağını bilmiyor” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yüzde 40 yağ oranlı ayçiçek tohumunun fiyatını 2019-2020 üretim sezonu için ton başına 2 bin 500 olarak belirlediğini anımsatan Aygun, “Ancak ithalatçı firmalar çok düşük fiyatla ayçiçek satmak için baskı yapıyorlar. Şu anda taban fiyatın 2 bin 500 lira olarak açıklanmasına karşın, piyasada ton başına 2 bin 300 lira fiyatı oluştu. Trakya Birlik, 2 bin 500 liradan alım yaparak haksız rekabete maruz kalmaktadır. İthalat Mart ayı sonuna kadar yasaklanmalıdır” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, ayçiçek üreticisinin yaşadığı sıkıntılar konusunda kapsamlı bir açıklama yaptı.  Trakya Birlik’in Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklaması çerçevesinde tonu 2 bin 500 liradan ayçiçek aldığını kaydetti. Trakya Birlik’in bugüne kadar 280 bin ton seviyesinde ürün aldığını, bunu 330 bin tona kadar çıkarmayı hedeflediğini vurgulayan Aygun, bu oranın Türkiye rekoltesinin yüzde 20’sini aştığına işaret etti.

İTHALAT YASAKLANSIN

Aygun,  piyasada ise ton başına 2 bin 300 liradan ayçiçek alımı yapıldığını, bunun da Trakya Birlik’i zorladığını anlattı. Yurtdışındaki ayçiçek birliklerinin son 10 yılın en düşük fiyatını vererek, yerli üreticiyi zora soktuğunu söyleyen Aygun, bahar sonuna kadar 100 bin tona yakın ayçiçek alımı için bağlantı yapıldığı duyumları aldıklarını belirtti. İç piyasadaki ayçiçeğin tüketileceği Mart 2020 tarihine kadar ithalatın yasaklanmasını isteyen Aygun, şu öneriyi yaptı:
“Türkiye’ye ihracat yapmak isteyen uluslararası firmalar 350 dolardan yani ton başı 2 bin 200-2 bin 300 liradan ayçiçeği satmak istiyorlar. Bunun önüne geçmek için ithalatta uygulanan gözetim fiyatının ivedilikle 450 dolardan asgari 800 dolara yükseltilmesi gerekmektedir. Gümrük vergisini, 31 Aralık 2019 tarihinden sonra da yüzde 27’de tutmak gerekmektedir. Yani hem ithalat engellenmeli, hem de gümrük vergisi yüzde 13’e indirilmemelidir. Engellemezseniz, ayçiçek üreticisi bulamazsınız!”

ÜRETİCİ  ZORDA!

Trakya Birlik konusunda uyarıda bulunan Aygun, şöyle devam etti:

“Çiftçimizin üreticimizin ürünü yerlerde süründürmesinler. Kırklareli’nde ayçiçek alım fiyatları ton başına 2 bin 250 liraya kadar düşmüş! Bu fiyatla, üretici gelecek yıl ayçiçek ekmez, ekemez! Ayçiçek alım fiyatı en azından 2 bin 700 lira olmalıdır!”

GÜBRE FİYATLARI ÇOK YÜKSEK!

Kanuna rağmen tarımsal desteklerin Ocak 2019 yılından bu yana açıklanmadığını anımsatan Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’na şöyle seslendi:

“Ocak ayında açıklanması gereken tarımsal destekler halen açıklanmadı. Resmi Gazete’de halen yayımlanmadı. Bakanlıkta koridorlar arasında kaybolmuşa benziyor! Gelecek yıl üretici kaç kuruşa ayçiçek, buğday, kanalo prim desteği alacağını bilmiyor.  Ne zaman açıklayacaksınız tarımsal destekleri? Çiftçinin kullandığı tohum desteği şu ana kadar ödenmedi! Tarımsal Kredi’nin iştiraki olan Gübretaş neden gübre fiyatlarına müdahil olmuyor? Tarımsal kredide gübre fiyatları daha yüksek, piyasada düşük! Bir an evvel uykudan uyanalım. Yoksa yarın ayçiçek, buğday, kanalo ekecek çiftçi bulamayız! Çiftçimizin üreticimizin ürünü yerlerde süründürmeyin! Trakya Birlik’i batırmamak için önlem alın!”