Şeker kamışından elde edilen şekerle şeker pancarından elde edilen şekerlerin her ikisinin yapısı da "sakkaroz" dur. Kabaca bir fark yoktur. Ancak her iki bitkinin yapısından gelen eser miktarlardaki organik ve anorganik maddelerin kristalizasyona etkileri farklı olabileceğinden kamış şekeri ve pancar şekerinin kristal yapılarında küçük farklılıklar olabilir.
Şeker kamışı Güney Asya ve Güneydoğu Asya'da yetişen yerli bir üründür. Tarihi verilere göre Hindistan'da ilk kristal şeker üretiminin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yaklaşık 8. Yüzyılda Araplar Akdeniz, Mezopotamya, Mısır, Kuzey afrika ve İspanya'ya şekeri tanıttılar. 10. Yüzyıla gelindiğinde ise Mezopotamya'da her bir köyde şeker kamışı üretimi gerçekleştirilmeye başlandı. İspanyollar bu ürünü Amerika kıtasına taşıdılar ve Brezilya günümüzde en büyük şeker kamışı üreticisi konumundadır.
18.yüzyıl ila 19. yüzyıl aralarında şeker kamışı suyundan saf şeker üretimi için, şeker kamışı tarlalarının hemen yanıbaşında inşa edilen atölyeler işletildi.
TARIMDAN HABER