Konya Şeker'in tam da ekim, ilaçlama, gübrelemenin yapılacağı bir dönemde verdiği motorin avansı çiftçilerin arazide hasada kadar en yoğun çalıştığı dönemde gerçekleştiriliyor. Pancar, patates, mısır, ayçiçeği, buğday, arpa, elma, üzüm, süt, büyükbaş ve küçükbaş besi hayvanı alımları ile bölgede üretimin güvencesi konumundaki Konya Şeker'in 2017-18 kampanya döneminde üreticiye yapacağı bitkisel ve hayvansal girdi ödemelerinin 2 milyar TL'yi bulması bekleniyor. Konya Şeker'in destekleri sadece üreticiler için değil bölge ekonomisi için de çok ciddi bir kaynak işlevi görüyor.

ÖNCELİĞİMİZ, ÇİFTÇİNİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAK

Motorin avansıyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, her zaman üreticinin yanında yer aldıklarını, Konya Şeker'in birinci önceliğinin, öncelikli vazifesinin çiftçinin, üreticinin tarladaki işini kolaylaştırmak, üreteni, üretmek isteyeni zorluklar karşısında desteksiz bırakmamak olduğunu belirtti.

Avans ödemesini düzenli bir şekilde sürdürdüklerini dile getiren Başkan Recep Konuk, “desteklerimiz ürün hasat edilene kadar kesintisiz sürecek. 15 Mayıs 2017 Pazartesi günü dağıtımına başlayacağımız 26.818.848TL tutarındaki motorin avansı üreticimize nakit sıkıntısı çekmeden ekim, gübreleme ve ilaçlama yapma imkânı tanıyor. Çiftçimizin tarlasının tapanının, ağılının ahırının güvencesi olmayı kendisine hedef koymuş ve bu hedef çerçevesinde Konya Şeker güvencesi altına aldığı ürün ve üretici sayısını her yıl istikrarlı şekilde arttıran bir Konya Şeker var bugün.

ÇİFTÇİNİN OMUZUNDAKİ YÜKÜ HAFİFLETİYORUZ

Dün sadece pancar Konya Şeker güvencesi altındaydı, bugün Konya Şekerin alımını gerçekleştirdiği tarımsal ürün sayısı 12'ye ulaştı. Dün sadece 17 bin çiftçiden alım yapıyorduk, şimdi yıl içinde ödeme yaptığımız çiftçi sayısı 50 bini aştı. Hem aldığımız ürün sayısı artıyor hem alım yaptığımız çiftçi sayısı artıyor. Bu hızlı büyümeye rağmen biz çiftçi hasat etsin getirsin demiyoruz, demedik, demeyeceğiz. Bizim bütün sanayi kuruluşlarından bir farkımız var biz sonuca odaklı bir şirket değiliz biz sürece odaklı bir şirketiz.

Biz yapacağımız ürün alımından önce tarladaki üretimin nasıl başlayıp nasıl sürdürülebileceğine ve çiftçinin yaşayabileceği sıkıntıların giderilmesine biz nasıl destek olabiliriz ve üretimdeki sürdürülebilirlik nasıl sağlanır sorusuna odaklanıyoruz. O nedenle de tohumdan başlayarak hasada kadar üreticimizi desteksiz bırakmıyoruz. Konya Şeker olarak biz ürünü kapıdan alanlardan değil tohum tarlaya atılmadan önce ve atıldıktan sonra da hasada kadar çiftçinin yanında olan bir şirketiz. Yaptığımız ürün alımları ve o ürünü işleyerek çiftçimizin ürettiği ürünü değerli hale getiriyoruz ama ondan daha önce üretirken çiftçimizin omuzundaki yükü hafifletiyoruz" dedi.

TARIMDAN HABER