Pancar ekiminin başlangıcından bu yana verdiği tohum, gübre, ilaç, motorin gibi ayni ve ekim, çapa, bayram, sulama gibi nakdi avanslarla üreticiyi tarlada yalnız bırakmayan Konya Şeker, kampanya döneminin başlangıcından beri 10 kez avans ödemesi gerçekleştirirken, üreticiye desteğini nakit olarak yapacağı 11’inci avans ile sürdürüyor.

Konya Şeker yetkilileri Temmuz ayında verilen 57,2 Milyon Liralık nakit avanstan sonra şimdi de 11. destekleme avansı olan 57 Milyon TL’lik tutarın üreticilerin hesabına yattığını 14 Eylül 2021 Salı günü saat 13:00’dan sonra bankadan çekebileceklerini açıkladılar.

Konya Şeker yetkililerinin yaptığı açıklama sonrası kısa bir değerlendirmede bulunan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “Konya Şeker’in gündeminin birinci sırasında her zaman üretici ve üretim vardır. Diğer bütün konuların gündemdeki yeri ikinci sıradadır. Yani Konya Şeker için üretici ve üreticinin ihtiyaçları asli gündem, diğer her konu tali gündemdir. Dünyadaki ekonomik dalgalanmalardan, kuraklığa, pandemiden, piyasa hareketlerine kadar her konuda önce yaşanan hadisenin tarladaki üretime ve üreticiye etkisini ölçer biçer, hesabını yapar ve üreticinin şartlardan etkilenmeden kafası rahat şekilde üretimine devam edebilmesi için de imkânlarını zorlayarak üreticiye yapabileceği maksimum desteğini planlar.

Bu sene kuraklık nedeniyle ekerken de hasatta da üreticinin yüzü gülmedi. Konya Şeker, 2 ayda yaptığı 2. nakit destekle bu dar günlerde üreticinin yüzüne en azından bir tebessüm kondurmaya çalışıyor. Çünkü Konya Şeker’in gündeminin birinci sırası her zaman üreticiye ve üreticinin ihtiyaçlarına tahsislidir. Bu ay içinde yapacağımız genel kurul ikincil bir gündem maddesidir. Konya Şeker’de gündem üreticidir, üretimdir, diğer bütün konular talidir.

BİRİLERİNİN SUYU ÜRETİCİYE DOĞRU AKITMASI ŞART

Diğer her konuda su akar yolunu bulur, ama üreticinin üretebilmesi için birilerinin suyu üreticiye doğru akıtması şarttır ve Konya Şeker’in avans desteği ile yaptığı da budur. 2 senedir pandemi nedeniyle ticaret yavaşladı, piyasalar daraldı. Şirketlerin, kurumların öncelikleri değişti, sadece Konya Şeker’in önceliği yani üretici ve üreticinin ihtiyaçlarına yönelik yaklaşımı değişmedi. Piyasalar daraldı, ticaret yavaşladı diye bahaneler ile üreticinin karşısına hiç çıkmadı.

Satılan ürünün parasının tahsil süresi iki katına çıktı diye avans takviminde değişiklik yapmadı, değişiklik yapmayı aklından bile geçirmedi. Yok diye bahaneler sıralamak yerine çare üretti. Yani 22 yıldır önceliğimiz neyse bugün de önceliğimiz o dur, yarında yarınlarda da Konya Şeker’in önceliği üretici ve üreticinin ihtiyaçlarının karşılanması olmaya devam edecek. Çünkü biz halden anlayan ve hayatın içinde olan bir şirketiz, bunun gereğini de yerine getiriyor ve şartlar ne olursa olsun üreticimizi, üretimi destekliyoruz.

KONYA ŞEKER'İN TARAFI BELLİ 

Konya Şeker’in tarafı da yeri de bellidir. Biz üreticinin, üretimin yanında, üretimi zorlaştıran her şeyin, zorlukların, yoklukların karşısındayız. Üreticinin önüne çıkan zorlukları kolay kılmak, üretmek isteyenin yoklukla imtihanında yokluğu yok etmek bizim işimiz. Bizim kurumumuz yıllardır bunu yaptı. Bugün yapıyor, yarın da yapacak. Zorlukları biz yüklenir, üreticimizi naçar, tarladaki ürünü sahipsiz bırakmayız. Konya Şeker Ailesi verdiği destekle üreticisini tarlada, tapanda, bağda, bahçede, yaylada, merada yalnız ve desteksiz bırakmıyor. Paranın maliyetinin yüksek olduğu bir dönemde bu boyuttaki desteklerimiz bizim şirketimizin ve kooperatifimizin önceliğinin ne olduğunun da net ifadesidir. Bu bir kararlılığın, bir duruşun göstergesidir” dedi.