Amasya'da ata tohumundan 40 yıl sonra kenevir üretimi! Amasya'da ata tohumundan 40 yıl sonra kenevir üretimi!

İncir üretiminde dünya liderli olan Aydın'dan acı haber geldi! Kuraklık tehlikesiyle yüz yüze olan Aydın'da incir ağaçları tehlikede...

2023-2024 yağış sezonunda Aydın'da yağış miktarı yeterli olmasına rağmen, kış mevsiminin yaşanmaması nedeniyle ağaçlar kuraklığa dayanamayarak kurumaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda sulama yöntemi ile ayakta kalan ağaçlar, bu yıl sulama kanallarında ve derelerde su sıkıntısı yaşanması sebebiyle sulanmadı. Üreticiler, yağmur yağmaması durumunda önümüzdeki aylarda milyonlarca ağacın kuruyacağından endişe duyduklarını belirttiler.

Aydın'ın Köşk ilçesindeki incir üreticileri, bu yıl görülmemiş sıcak ve kuraklık nedeniyle ağaçlarının durumunun çok kötü olduğunu, meyvelerin ballanamadan aktığını belirtiyor.

80 YILDA 3 KURAKLIK GÖRDÜ! BİRİSİ BU!

2023-2024 yağış döneminde metrekareye yaklaşık 700 kilogram yağış düştüğünü ifade eden Aydın çiftçisi Cevdet Kılınç ise, yaşanan kuraklığın yağış azlığından ziyade kış mevsiminin neredeyse hiç yaşanmamasından kaynaklı olduğunu söyledi. 

Kılınç, 80 yıllık yaşamı boyunca Aydın ve çevresinde böyle bir kuraklığı 3 defa yaşadığını belirterek, “80 yaşındayım. Böyle kuraklık 1968 yılında, 1984 yılında ve bir de bu yıl yaşandı. Daha önce şahit olduğum 2 ayrı kuraklığın sebebi yağışların az olmasından kaynaklanıyordu. Ancak bu yıl durum bence biraz farklı. Kışın mevsimine uygun kış olur ve toprak don tutarsa yağışlar derine iner ve toprak da yağmura doyar. Ancak son yıllarda neredeyse hiç kış yaşanmadı. Eskiden kar yağardı, don olurdu. Artık kar ve don yok. Hal böyle olunca yıllık yağmur yağışı yeterli olsa bile toprak suya doymuyor. Sonuç olarak fidanlar bu şekilde kuruyor” diye konuştu.