Salataların vazgeçilmezlerinden olan marul, hemen hemen herkesin buzdolabında bulunan bir üründür. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından son derece zengin olan bu sebzenin tüketimi de uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Esasen bir yaz sebzesi olan marul, gelişen seracılık teknikleri sayesinde hemen hemen tüm aylarda manav tezgahlarında boy gösteri. İnsan sağlığını çok çeşitli açılardan destekleyen bu sebze tarlalarda olduğu gibi ev ortamında da rahatlık ile yetiştirilebilir. Peki, tohumdan marul ekimi nasıl yapılır? Marul yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir? İşte merak edilenler…
MARUL TOHUMU NEDİR, NASIL OLUR?
Marul yetiştiriciliği tohum ile yapılmaktadır. Tohumun kaliteli olması, hasat dönemini doğrudan etkileyen bir faktördür. Tohum ne kadar iyi ise sebze verimliliği de o oranda yüksektir. Bu neden ile marul ekiminde tohum seçimine dikkat edilmesi gerekir.
Marul tohumları, sebzenin kendisinden kolay bir şekilde elde edilebilir. Yeterli boyutlara ulaşan marullardan saplar çıkarılır ve sapların uçlarında bulunan tohumlar toplanır. Tohumlar tüylü bir yapıya sahiptir. Bu neden ile tohumlar toplandıktan sonra mutlaka el yardımı ile ovulmalılardır.
MARUL TOHUMU NEREDE BULUNUR?
Marul tek yıllık bir bitkidir. Ancak bir kere ekilen marulun ardından her sene için tohumlandırma işlemi tekrar edilebilir. Marul tohumu satın almak isteyenlerin ithal tohum değil ata tohumu tercih etmeleri gerekir.
Marul çiçeğinde hem dişi hem de erkek organ bulunur. Bu neden ile döllenme işlemi bu sebze özelinde kendiliğinden gerçekleşir.
Marul, kısa sürede büyüyen bir bitkidir. Bu bitkinin tohumlarına ev ortamında ulaşılabileceği gibi online alışveriş platformlarından ve bitkisel ürün satışı yapan dükkanlardan da tohum temini gerçekleştirilebilir.
MARUL TOHUMU NASIL EKİLİR?
Marul tohumu ekilmeden önce toprağın hazırlanması önemlidir. Hazırlık aşamasında toprak havalandırılmalı ve toprağa gübre desteği verilmelidir. Toprak ne kadar sağlıklı ise marul gelişimi de o oranda hızlı ve kaliteli olacaktır.
Marul tohumları toprağa aralıklı bir şekilde serpilmelidir. Sonrasında ise tohumların üzerleri toprak ile örtülmeli ve can suyu verilmelidir. Ekim gününü takiben 8- 20 gün içerisinde çimlenme gerçekleşecektir. Bu süreçte toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok kuru ya da çok ıslak topraklarda tohumlar zarar görebilir.
MARUL TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?
Ürün verimliliğinin yüksek olabilmesi için tohumun ekim döneminin doğru belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde tohum gelişmez ve dolayısı ile de hasat dönemine geçiş yapılamaz.
Marul tohumunun ekimi için genellikle yaz mevsiminin sonu tercih edilir. Havaların soğumaya başlaması ile birlikte tohumun ekim işlemine geçilebilir. Tohum ekiminin suya yakın ve güneş ışığı gören alanlara yapılması gerekir.
MARUL TOHUMU KAÇ GÜNDE BİR SULANIR?
Marul, nemli ortamı seven bir sebzedir. Bu neden ile tohum ekimi gerçekleştikten sonra toprağın kuru kalmaması gerekir. Aksi takdirde marulların tatları acı olacaktır.
Marulun sulama sıklığı, ilgili bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak belirlenmelidir. Çok sıcak yerlerde toprak sık sık sulanmalıdır. Serin olan yerlerde ise toprağın nemli kalması yeterli olacaktır.
MARUL TOHUMU NASIL SAKLANIR?
Olgunlaşmış olan marulların tohumları bir karton kutuya silkelenebilir. Tohumlar aynı kutunun içerisinde muhafaza edilebilir. Yanı sıra tohum sapları kesilip kurutulabilir. Kurutulan saplar, bir bez içerisine alınarak saklanabilir. Güneş ışığının ve nemin tohumlardan uzak tutulması, ekime uygun tohumların elde edilmesi açısından önemlidir.