TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarımdan Haber’in önceki gün dikkat çektiği ‘Mısırda ithalat vergisi düşürülecek mi’ haberinin karşılığı bugün çıktı. Mısır ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre yıl sonuna kadar 1 milyon ton mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde 5’e düşürüldü.

İTHALATTA VERGİNİN DÜŞÜRÜLMESİ ÇİFTÇİNİN ALEYHİNE OLDU

Mısır üreticisi, artan fiyatlardan dolayı biraz olsun yüzü gülmeye başlamıştı. Buğday ve diğer ürünlerde para kazanamayan çiftçi, tam mısırdan para kazanacağı zaman ithalat silahı yeniden çekildi. 1 milyon ton mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 5’e çekildi. İthalatta gümrük vergisinin düşürülmesi, iç piyasada mısır fiyatları ile ilgili olarak çiftçinin aleyhine bir durum oluşturacak.

Çiftçi elindeki buğdayı satsın mı? 15 Ekim’de ithalat yasağı kalkarsa fiyatlar düşer mi? Çiftçi elindeki buğdayı satsın mı? 15 Ekim’de ithalat yasağı kalkarsa fiyatlar düşer mi?

TÜRKİYE İTHALATTA GÜMRÜK VERGİSİNİ DÜŞÜRDÜ YURT DIŞINDA MISIR FİYATI AYNI GÜN 10 DOLAR YÜKSELDİ!

Mısır ithalatında gümrük vergisinin 1 milyon tona kadar yüzde 5’e düşürülmesi, yurt dışında da hemen etkisini gösterdi. 235 dolar seviyesinde olan mısır fiyatları aynı gün 245 dolara yükseldi. Ticaret Bakanlığının, Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa aldığı ithalatta gümrük vergisinin düşürülmesi, iç piyasada çiftçinin aleyhine olurken, yurt dışında da çiftçinin lehine bir sonuç çıkardı.