CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın soru önergesini yanıtlayan Eker, “AB'de 2013/2014 pazarlama yılında 13.5 milyon tonu kristal şekere, kuru bazda 720 bin tonu ise izoglukoza olmak üzere toplamda 14.2 milyon ton kota verilmiştir. Kota kapsamında AB'de 5,5 milyon ton nişasta bazlı şeker üretimi mevcut olup, bunun 158 bin tonu ihraç edilmektedir" dedi.
Soru önergesinde Bakan Eker'in NBŞ tüketimi ile ilgili verdiği rakamlar, gerçeklerle örtüşmüyor.
Şöyle ki glikoz ve izoglukoz ikisi de NBŞ'nin bir türevidir. İzoglukoz, şeker pancarından üretilen şekerin muadilidir. Yani doğrudan şeker yerine kullanılır. Glikoz ise şekerin muadili değildir. Daha çok gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılır. Glikoz, şekerin muadili olmadığı için üretimi AB ülkelerinde kotaya tabi değildir. Ancak şekerin muadili olduğu için izoglukoz kotaya tabidir. AB ülkelerinde toplam izoglukoz üretimi de 720.441 bin ton seviyesindedir.
Türkiye'de ise NBŞ'nin her iki türevi kotaya tabidir. Ancak NBŞ kotasının tamamına yakını izoglukoz da kullanılıyor. Yani artırım ile birlikte 325 bin ton olan kotanın, 260-270 bin tonu izoglukoz olarak üretiliyor.
Türkiye ile AB arasındaki NBŞ tüketim miktarlarının sağlıklı bir şekilde karşılaştırılabilmesi için şu konunun altını çizmemiz gerekiyor. Nişasta bazlı şekerlerde önemli olan izoglukozdur, glikoz değildir. Bundan dolayı da glikoz üretimi AB'de kotaya tabi değildir.
Buruda şunu da belirtmemiz gerekiyor, glikoz Türkiye'de de kota dışına çıkarılabilir. Ancak ülkemizde mevcut durumda bile kayıp-kaçakların önüne geçilemiyor. Böyle bir ortamda glikozun kota dışı çıkarılması demek, izoglukoza kotasız üretim hakkı vermek anlamına gelir.
Bu bilgilerden sonra şekerin asıl muadili olan izoglukoz üzerinden bir kaşlaştırma yapıldığında AB'de kişi başına nişasta bazlı şeker tüketimi 1.4 kg iken, Türkiye'de ise 3.5 kg'dır. Türkiye'deki tüketim miktarına, kayıp kaçak rakamları dahil değildir. Onları da dahil ettiğimizde rakam 4.5-5 kg'a çıkıyor.
Bakan Eker ise CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın soru önergesine verdiği cevapta, AB ülkelerinde NBŞ tüketiminin Türkiye'nin iki katı seviyesinde bulunduğunu ileri sürmüştü.