Özelleştirilen şeker fabrikalarında şeker pancarı üretiminden vazgeçilerek ham şeker getirip rafine şeker üretmek için çalışma yapıldığı, bu konuda nabız yoklandığı yönündeki söylentilerin ayyuka çıktığına dikkat çeken 25 ve 26. Dönem Ak Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Bu akıllar akıl değil. Hiç kimse kamış şekerini getirip rafine etme kolaycılığına heveslenmesin" dedi.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin geçtiğimiz hafta yapılan 66. Olağan Mali Genel Kurulu'nda özelleştirilen şeker fabrikalarıyla ilgili olarak önemli bir iddiayı gündeme getiren Konuk, şunları kaydetti:

HERKESE DERDİMİZİ ANLATTIK YAPMAYIN DEDİK YAPILDI

"Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı herkese derdimizi anlattık. Önerilerimizi ilgililerle paylaştık. İtirazlarımızı yüksek sesle de söyledik. Yapmayın dedik yapıldı.

TÜRKİYE ŞEKERDE ENİNDE SONUNDA ÜRETİCİNİN İÇİNDE OLDUĞU BİR MODELE GEÇECEK

En başta şunu söyleyeyim, su akar yatağını bulur. Bu özelleştirmede eninde sonunda gerçek mecrasını bulacak ve Türkiye şeker sektöründe üreticinin de içinde olduğu bir modele geçecek. Benim bundan zerre şüphem yok. Çünkü biz doğru modeli burada yaptıklarımızla ispatladık.

TARIM BAKANIMIZIN DİKKATİNİ ÇEKMEK İSTİYORUM

Buradan, bu salondan Tarım Bakanımızın dikkatini çekmek istiyorum. Sektörde özelleştirilen fabrikaların ham şeker getirip rafine şeker üretmek için çalışma yaptıkları, nabız yokladıkları söylentisi ayyuka çıktı. Bu akıllar akıl değil. Hiç kimse kamış şekerini getirip rafine etme kolaycılığına heveslenmesin.

SİZ PANCARDAN VAZGEÇERSENİZ DÜNYANIN EN PAHALI ŞEKERİNİ YERSİNİZ

Bir kez daha hatırlatıyorum, siz pancardan vazgeçerseniz ve sizde şeker olmazsa, o şeker dünyanın her tarafında pahalı olur. 1600'lü yılların sonunda İngiltere'yi Hindistan'da üretilen ipek ve pamuklu kumaşlar istila etmiş. Bunun üzerine İngiliz parlamentosu Eylül 1701'de Patiska Yasası diye bir yasa çıkarmış.

Niye? Üreticisini yani hem yünlü kumaş üreticisini hem de hayvancılığı korumak için. İngiltere dışından getirilen pamuklu ve ipekli kumaşlardan yapılmış giysilerin giyilmesini tüm İngiltere'de yasaklamış. Hatta insanların yünlü kefenden başka kumaşla gömülmesini bile yasaklamışlar. O patiska yasası bugün hala dünyada en çok para ödenen kumaşın İngiliz Kumaşı olmasını sağlayan tedbirdir.

REHAVETİ ÜSTÜMÜZDEN ATMAMIZ GEREKİYOR

Şimdi rehaveti üstümüzden atmamız gereken zamanlardayız. Kendimiz üreteceğiz, dışarıya midemizden bağlı olmayacağız ve karnımız tok başımız dik duracağız. Bu ülkenin karnını tok edecekler de burada, bu salonda. Daha çok üretmek için beklediğimiz sadece ve sadece üretirken gerisine düşmediklerimizin fiyatlarken gerisine düşmememizi sağlayacak tedbirlerin süratle alınması. Yani enerji, gübre, ilaç, tohum, mazot, yem gibi girdileri yarıştıklarımızla eşit şartlarda kullanmak. Konya Şeker olarak bizim yapmaya çalıştığımız budur"

TARIMDANHABER