Bilecik Haber, birkaç ay evvel fiyatı 100 TL’yi gören ancak bugünlerde 20 TL’ye kadar düşen saman balyası fiyatlarını gündeme taşıdı. Bahse konu haber, kamuoyunda geniş yankı bulurken konuyla ilgili çok sayıda telefon, mesaj ve yorum geldi.
HAYVAN AZALDI, BALYALAR TARLADA KALDI!
Bilhassa tarım ile uğraşan ve sektör temsilcileri arasında yer alan okurlarımız oldukça önemli anektodlar aktardılar. Bilecik Haber gazetesine ulaşan bir sektör temsilcisi saman balyası fiyatıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hayvan azaldı, saman balyaları tarlada kaldı” yorumunda bulundu. Bu yıl ilkbaharda yaşanan yoğun yağışların arpa ve buğdayların saplarını kuvvetlendirdiğini ve ortalamaların üzerinde saman balyası çıktığını anımsatan sektör temsilcisi fiyatlarında düşmesindeki ana unsurun ise hayvan sayısının azalması olarak gösterdi.
BUĞDAYI SATMAK DERT, SAMAN ONDAN DAHA DERT!
Bu yıl hububat hasadının çiftçiler açısından çok zor geçtiğini ifade eden sektör temsilcisi, TMO’dan sıra alamayan vatandaşların piyasaya sattıkları fiyatlardan para kazanamadıklarını ifade etti. TMO fiyatlarının çiftçilere bir nebze olsun moral olduğunu ancak üretimin devamlılığı açısında ciddi sorunların çözüm beklediğini anlatan sektör temsilcisi, “Buğdayı sarmanın dert olduğu bu sene saman ondan daha dert oldu. 14-15 TL bir balya samanın bağlanma maliyeti. 20 TL’den bile satmak oldukça zor. Çünkü hayvan sayısı azaldığı için talep çok daraldı. Saman balyasının çok olması da arz talep dengesini bozdu. Bazı üreticiler satamama endişesi ile saplarını balya dahi yaptırmadı.” dedi.
ÇİFTÇİ KÖŞEYE SIKIŞTI!
Öte yandan, saplarını balya yaptıranın satmakta, balya yaptırmayanın ise tarladaki sapları kaldırmakta zorlandığı meşakkatli bir süreç oluştu. Çünkü hem balyaların hem de sapların önümüzdeki ekim dönemi için tarladan kaldırılması gerekiyor. Balya yaptırmayanlar saplarla birlikte sürmek istese olmuyor çünkü toprağın yapısını bozuyor. Anız yakmak ise hem yasak hem de verimlilik açısından olumsuz bir durum. Saplarla birlikte sürüp 1 yıl nadasa bırakmak çözüm gibi görünse de çift sürme maliyetlerinin yükselmesi sonucu tarlanın 1 yıl boş kalması da kabul görmüyor. Hal böyle olunca çiftçi adeta köşeye sıkışmış durumda.
ÜRETİCİ PARA KAZANMAKTA ZORLANIYOR!
Gelinen süreçte, saman balyası fiyatlarında ortaya çıkan olumsuz tablonun ana sebebinin her geçen gün azalan hayvan sayısı olduğu görülüyor. Hatta birçok hayvancılıkla uğraşanlar dahi saman balyası almıyor çünkü hayvanlarını satmayı veya kestirmeyi düşünüyor. Hem çiftçilikle hem de hayvancılıkla uğraşanlar için para kazanmak her geçen gün zorlaşırken artan maliyetler üretimin devamlılığı açısından ciddi tehdit oluşturuyor.