Tarım ve gıdanın önemi daha değerli hale gelirken, son yıllarda bu alana sektör dışından küresel firmaların yatırımlarının da hızlanması dikkat çekiyor. Tarım ve gıdaya sektör dışından büyük firmaların yatırımları hızlanırken, uygulanan yanlış politikalardan dolayı çiftçi ve üreticinin küstürülerek sektörden uzaklaştırılması ise tarımda yaşanan büyük çelişkiyi ortaya koyuyor.

ALARKO HOLDİNG TÜRKİYE'DE TARIMA 500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAK!

Sanayi, enerji ve inşaat üzerine yapılan yatırımlarla ön plana çıkan Alarko Holding’in son yıllarda tarım sektörüne yaptığı yatırımlarla hızlı bir giriş yapması dikkat çekiyor. Sera, tohum, gübre ve gıda olmak üzere 4 ana sektörde yatırım yapan Alarko Holding, Afyon’da jeotermal sera, Çankırı’da mikro granül gübre, Antalya’da tohum ıslahı ve üretimi, Tarsus’ta kurutulmuş meyve sebze üretim tesisi ile dikkatleri şimdiden üzerine topladı. Jeotermal seralarda üretilen domatesleri ihraç etmeye başlayan Alarko Holding, Türkiye’de tarıma 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.  

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker, Alarko Holding’in tarıma yaptığı yatırımlara dikkat çekmek için bir yazı kaleme aldı. Türkiye’nin köklü gruplarından Alarko Holding’in tarım ayağının başında bulunan Melike Koçoğlu ile görüşen Ülker, ‘Alarko, 1 milyar dolar yatıracak tarımda dünya devi olacak’ başlıklı yazısında dikkat çeken başlıklar şöyle…

-Türkiye’nin en köklü gruplarından olan Alarko Holding, her ne kadar sanayi, enerji ve inşaat üzerine odaklansa da tarım en hızlı adım atılan sektör oldu.

-Alarko’nun tarım ayağının başında ise Melike Koçoğlu bulunuyor. Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Koçoğlu ile grubun önümüzdeki dönemde hedeflerini ve hızlı adımın nedenlerini konuştuk.

MELİKE KOÇOĞLU: Alarko Tarım Grubu olarak teknolojik sera, tohum, gübre ve gıda olmak üzere 4 ana sektörde üretim yatırımlarıyla tarım ve gıda alanlarında değer zincirinin tamamında yer almayı hedefliyoruz. Amacımız doğayla uyumlu sürdürülebilir uygulamalarla artan gıda talebine cevap verebilmek; insanlığın yeterli, sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişimini sağlamak. 

-Alarko Holding, 2023 yılından itibaren “tarım” alanını stratejik sektör olarak tanımlayarak Afyon’da jeotermal seralar satın aldı. Satın alınan ve kurulan seralarla şirket, 2023 yılı sonunda ilk hedefi olan 500 dönüm seraya ulaştı.

-Palmira Agro şirketinin Çankırı’da kurduğu ve 2024 yılı Mayıs ayı sonunda faaliyete geçecek fabrikada ise yıllık 12 bin ton mikro granül gübre üretimi yapılacak. 

-2023 yılı son çeyreğinde gruba katılan Antalya'da faaliyet gösteren Genseed şirketi ile tohum ıslahı ve üretimi gerçekleştirilecek.

-Alarko Holding, Tarsus’ta kurutulmuş meyve sebze üretimi yapan şirketi satın aldı. Tesis Konya Ereğli’ye taşınarak, Alarko Gıda Sanayi AŞ adı altında ana hedef kanalı B2B ve endüstriyel müşteriler olan bu işi büyütmeyi planlıyor.

ALARKO HOLDİNG'İN JEOTERMAL SERA YATIRIMLARI 

-Alarko Holding, seracılık faaliyetlerini Afyon, Denizli ve Eskişehir olmak üzere 3 ana bölgede yürütecek. Alsera Jeotermal Tarım şirketi ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde jeotermal enerjiye erişimi olan uygun sahalarda yüksek teknolojili seralar kurulacak. 

-Alarko’nun şu anda en önem verdiği ürün domates. Şu an seralarda üretilen domateslerin ihracat oranı yüzde 60’lar seviyesinde seyrediyor.

-Hollanda, Fransa gibi AB ülkeleri ile Katar, Kuveyt gibi Ortadoğu ülkelerine domates ihracatı gerçekleştiriliyor. 

-Alarko Holding, yakın dönemde biber grubu, patlıcan, çilek, yaban mersini gibi farklı yaş meyve ve sebzelerin üretimine de başlayacak. 

New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı! New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı!

-Grup, yapacağı yatırımlarla 2024 yılı sonunda sera büyüklüğünü 2000 dönüme, 2028 yılında ise 5000 dönüm ulaştırmayı hedefliyor. 

-Alarko Holding, tarımda Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan'da da yatırım yapacak. Kazakistan’da 5 bin dönüm alanda tarım uygulayacaklarını dile getiren Koçoğlu, “Türkiye’deki yatırımlarımız 500 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacak. Kazakistan’da da 5 yıl içerisinde 500 milyon dolarlık bir yatırım hedefimiz var. 5 yıl içinde toplamda 1 milyar dolar civarında tarım yatırımını devreye alacağız. Şimdilik Alarko Grubu’nda tarımın payı yüzde 25’i aşacak. Dünyanın en büyük 10 tarım şirketinden biri olmayı planlıyoruz” dedi.