Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması, çobanlığın daha cazip hale getirilmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, İşkur ve Manisa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin ortak çalışması ile düzenlenen eğitimlerde sona gelindi.
Eğitimlerini başarıyla tamamlayan çobanlar için Manisa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği toplantı salonunda bir tören düzenlendi. Törene Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Murat Yasak, Manisa İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yüksel Duman ve başarı gösteren elli çoban katıldı.
Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekimler tarafından 15 gün boyunca toplam 120 saat verilen eğitimde kursiyerlere; merada hayvan bakımı, sürü yöneticiliğinde güvenlik, küçükbaş hayvanlarda kayıt, küçükbaş hayvanların beslenmesi ve beslenme hastalıkları, ıslah, barınak ortamı, koyun ağılı, keçi ağılı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, sağım yapabilme, süt verimi, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ile mücadele edebilme konuları anlatıldı.
Törende bir konuşma gerçekleştiren Manisa Tarım İl Müdürü Hasan Çebi; "Bakanlığımızın projesi kapsamında verilen bu eğitimlerin çobanlarımız için oldukça faydalı olduğuna inanıyorum. Bu eğitimle çobanlarımız önemli bir başlangıca imza atmışlardır. Manisa çok önemli hayvan varlığı potansiyeline sahip bir ildir. Salihli'de küçükbaş hayvan varlığı ve mera açısından çok önemli potansiyele sahip ilçelerimizden biridir. Kursu tamamlayan yetiştiricilerimiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde detaylı bilgilere sahip oldular. Bu kişilerin sürü yöneticisi olarak işletmelerde istihdam edilmesine yönelik Bakanlığımızın destekleri vardır. Bu sertifikaya sahip olanlar 300 ve üzeri anaç küçükbaş hayvanı olan işletmelerde sigortalı olarak istihdam edildiği takdirde, işletmeye yıllık 5 bin lira destek ödemesi yapılacaktır" dedi.
Sürü yönetimi elemanı yetiştirmenin önemine de vurgu yapan Çebi; "Çobanlığı cazibeli bir meslek haline getirmek ve bu sayede kırsal alanda vasıflı ve kayıtlı yeni bir istihdam ortamı oluşturmak öncelikli hedefimizdir. Bunun yanında meraların bilinçli kullanılması ve korunmasına doğrudan katkı sağlamak, küçükbaş hayvanlardan elde edilen verimi artırmak ve ülke ekonomisine sağladığı katkıyı arzu edilen düzeye ulaştırmak, bakım ve besleme standardını yükselterek küçükbaş hayvan refahını sağlamak, Ülkemizde küçükbaş hayvan varlığını artırmak ve teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni üretim metotlarının uygulanmasını temin etmek amaçlarımız arasındadır" dedi.
Çebi son olarak "Bu kursun İlimize, İlçemize hayırlı olmasını diliyorum. Projeye vermiş oklukları desteklerden dolayı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze, İşkur'a ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğimize teşekkür ediyor, çobanlarımıza da çalışmalarında başarılar diliyorum" diyerek sözlerine son verdi.
Konuşmaların ardından soru cevaplara geçilmesi sonrasında da eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikalarının verilmesiyle tören sol buldu.