Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yönetim kurulu seçimleri geçtiğimiz Aralık ayında yapıldı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda kendi nam ve hesabına çalışanlar adına yeniden SGK yönetim kuruluna seçildi.
Bilindiği üzere tarım/çiftçi Bağ-Kur primlerine 2019 yılı için yüzde 31.10 oranında artış yapıldı. Bağ-Kur primlerine yapılan artışın yıllık enflasyonun ve asgari ücrete yapılan artışın üstünde olması çiftçinin tepkisini çekmişti.
ÇİFTÇİ BÖYLE Mİ TEMSİL EDİLİYOR?
SGK yönetiminde çiftçiyi temsilen görev yapan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'ın bu yüksek artış karşısında sessiz kalması manidar bulunurken, 'SGK'da çiftçi böyle mi temsil ediliyor?' eleştirilerini gündeme getirdi.
BAYRAKTAR SGK'DA ÇİFTÇİNİN MENFAATİNİ KORUMAK İÇİN BUNLARI YAPMIŞ!
SGK'daki çiftçinin temsilcisi Bayraktar, yüksek oranda artırılan Bağ-Kur primlerine karşı sessiz kalınırken, TZOB'un web sayfasından yapılan açıklama ise dikkat çekti. Bayraktar'ın SGK yönetim kuruluna seçilmesiyle ilgili olarak TZOB'un web sayfasından yapılan açıklamada, Bayraktar'ın görevi esnasında, çiftçi menfaatlerinin korunması için bir takım kanuni düzenlemelerin çıkarılması, çiftçinin sosyal güvenlikle ilgili sorunlarının çözümü ve SGK merkezlerinin açılması konularında büyük gayret gösterdiği iddia edildi.
Bununla da kalmayıp Bayraktar'ın SGK'da çiftçi lehine yaptıkları şöyle sıralandı:
"Ziraat Odalarının ve çiftçilerin talebi üzerine birçok ilçede SGK merkezi açılmasına katkı sağladı. Böylece çiftçiler, SGK ile ilgili iş ve işlemlerini ilçelerde yapma imkanına sahip oldular.
6111 sayılı Kanunla sattıkları ürün bedelleri üzerinden 1994 yılından bu yana BAĞ-KUR prim kesintisi yapılan, Ziraat Odası'na da kayıtlı çiftçilere geriye yönelik yapılandırma hakkı getirildi ve emekli olmaları sağlandı.
Ancak kadın çiftçiler, 2003 yılından önceki dönemler için aile reisi olmamaları nedeniyle borçlanamadılar. 2012 yılında bu mağduriyet giderildi ve emekli olmaları sağlandı. Kadın çiftçilerin, hak kazandıkları döneme ait borçları yapılandırılırken, bu borçları için gecikme cezası ve gecikme zammı da ödemediler.
65 yaş ve üzeri çiftçiler, talep etmeleri halinde, tarım BAĞ-KUR'u primi ödemelerinden muaf oldular.
Yine tarım BAĞ-KUR'undan emekli olup da çiftçilik yapmaya devam eden çiftçilerin emekli maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırıldı.
Çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden alınan yüzde 5 oranındaki tarım BAĞ-KUR'u prim kesintisi, 1 Ocak 2014 tarihinde, sadece borcu olan çiftçilere ve borcu oranında yapılmak üzere yüzde 2'ye indirildi.
Ayrıca çiftçi muafiyeti kapsamında, diğer bir statüde çalışıyor ise Kurumdan kesinti muafiyet belgesi almaları halinde, sattıkları ürün bedelleri üzerinden alınan tarım BAĞ-KUR'u kesintisi kaldırıldı.
Çiftçilere diğer sigortalılık statülerine tabi olma durumunda çiftçiliğine devam etme imkanı tanındı.
Ziraat Odalarına, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanları bildirmemekten dolayı kesilen idari para cezaları silindi.
Tarım BAĞ-KUR'lu kadın çiftçilere doğum borçlanması imkanı getirildi. Düzenlemeyle 3 çocuğu olan kadın çiftçilere 6 yıla kadar borçlanma imkanı sağlandı.
Genel sağlık sigortası ve sigorta prim borçlarına yapılandırma hakkı getirildi."