Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ'nin tasfiyesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Şirketin tasfiye işlemleri TİGEM tarafından yürütülecek ve ortaklık payları TİGEM'e aktarıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) bağlı ortaklığı olan "Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ"nin tasfiyesine karar verildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 2018 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla TİGEM'in bağlı ortaklığı olarak kurulan şirketin tasfiye edilmesi kararlaştırıldı.

Sudan'da şirket var ama ortada arazi yok! 5 yıldır Bakan danışmanlarına maaş ve ikramiye ödendi!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, Sudan'da arazinin henüz kiralanmadığını belirtmişti. Sudan'da arazi kiralanmamasına rağmen TİGEM bünyesinde kurulan şirkete atanan yöneticilere 5 yıldır maaş, huzur hakkı, ikramiye ve prim adı altında ödeme yapılması ise dikkat çekmişti.

Mehdi Eker'in Tarım Bakanlığı döneminde 2013 yılından buyana gündemde olan ve kiralandığı açıklanan tarım arazilerinin işletilmesi için TİGEM bünyesinde şirket dahi kurulmasına rağmen Sudan'da tarımsal faaliyetin yapılacağı arazinin tahsisinin yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

Bekir Pakdemirli döneminde, Sudan’da 99 yıllığına 780 bin 500 hektar tarım arazisinin kiralandığı, bu arazilerde hem devlet hem özel sektörün tarımsal üretim yapacağı duyurulmuştu.

Ancak Vahit Kirişçi’nin geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada Sudan'da arazi kiralamasının henüz gerçekleşmediğini belirterek, konuyla ilgili çalışmaların devam edildiğini dile getirmişti.

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?

Kirişçi, şunları kaydetti: “Sudan’da arazi kiralanması henüz gerçekleşmemiş olup, konuyla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Tarımsal üretimin ve ticaretin artırılması amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan ve yasal prosedürü 19 Kasım 2015 tarihinde tamamlanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma gereğince, pilot çiftlik için 12 bin 500 hektar ve Türk özel sektör firmaları yatırımları için 780 bin 500 hektar olmak üzere toplam 793 bin hektar tarım arazisinin Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’ne teslimi Sudan’da yaşanan hükümet değişikliği ve dünyada yaşanan Covid-19 nedenleri ile gerçekleşmemiştir. Dolayısıyla herhangi bir tarımsal faaliyet de yapılmamıştır.”

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı, söz konusu şirket tamamen tasfiye edildi.