Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, Yetiştirici Soruyor'da yetiştiricilerden gelen soruları cevaplandırmaya devam ediyor.
Bir yetiştirici, 30 holsteinlik bir süt inekçiği tesisinde rasyon önerisi ile ilgili bir soru yöneltti. "İnekler için bir çok rasyon var ama kimse sağlıklı bilgi vermiyor. Sizden 30 holsteinlik bir süt inekçiliği tesisinde (açık besi ) en uygun rasyon hangisi olur? Günlük neyi ne kadar verelim ki hem yemden tasarruf edelim hem de sütü fazla alabilelim?
Söz konusu yetiştiricinin sorusuna Gülşen, şu cevabı verdi:
-Öyle bir soru sormuşsunuz ki hocam ne biliyorsanız yazın demişsiniz. Ama yine de bir kaç noktanın üzerinde durayım.
SÜT İNEĞİ DEMEK ASLINDA KABA YEM YEDİRİLEN HAYVAN DEMEK
Süt ineği demek aslında kaba yem yedirilen hayvan demektir. Yani elinizdeki kaba yemler kaliteli olursa daha fazla kaba yem yedirirsiniz, daha az fabrika yemi yedirirsiniz.
Bizim ülkemizde kaba yem kalitesi ve miktarı düşük. Samanla besliyoruz. Bugünlerde yüksek maliyeti kurtarmak için temel anahtar kaliteli kaba yemdir. Bunun için kuru yonca 6 kg'a kadar, mısır silajı 20 kg'a kadar verebilirsiniz. Samanı yeni doğum yapan hayvanlara kısıtlı, sütünü düşürmüş gebe-kurudaki hayvanlara doğru 5-6 kg'a kadar verebilirsiniz.
Şeker pancarı posası küfsüz, yeşermemiş olması şartıyla 10-15 kg'a kadar verebilirsiniz. Diğer fiğ otu-silajı gibi kaba yemleri de yedirebilirsiniz. Önemli olan kaba yem kalitesidir. Kaba yeminiz iyiyse, pahalı fabrika yemlerine ihtiyaç azalır. Hayvan sayınız az, yapabilir misiniz bilmem ama iyi verimli hayvanlarınıza fabrika yemini artırınız, düşük verimli hayvanlarınıza kaba yeminizi artırınız. Ayrıca yem aldığınız fabrikadan rasyon yapımı için teknik destek isteyiniz. Onlar rasyonlarınızı yapabiirler.
Siz de hayvan besleme ve beslenme hastalıkları ile ilgili karşılaştığınız sorunlarla ilgili olarak Prof. Dr. Nurettin Gülşen'e sorularınızı yöneltebilirsiniz. Gülşen'e soru sormak için TIKLAYIN