Süt üreticisi artan maliyetlerden dolayı süt fiyatlarının artırılmasını talep ederken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, süt fiyatları artırıldığında yem fiyatlarının da arttığını gerekçe göstererek, çiğ süt fiyatlarında bir artışa gitmeyeceklerini belirtmişti.
ULUSAL SÜT KONSEYİ ÜRETİCİNİN ZARARINI GİZLEMEK İÇİN İKİ AYDIR MALİYET TABLOSUNU YAYINLAMIYORDU!
Süt üreticisi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin bu açıklamaları ile hayal kırıklığına uğrarken, dişi hayvan kesimi de hızlanmıştı. Ulusal Süt Konseyi, üreticinin üretim maliyetlerini ortaya koyan ve aylık yayınlanan üretim maliyet tablosunu iki aydır yayınlanmaması da soru işaretlerine neden olmuştu.
Çiğ süt maliyet tablosunun yayınlanmaması üreticinin zararına üretim yaptığının USK tarafından gizlenmesi olarak değerlendirilerek, bir skandal olarak görülmüştü.
TARIMDAN HABER SKANDALI GÜNDEME GETİRDİ USK MALİYET TABLOSUNU YAYINLADI
Tarımdan Haber’in skandalı gündeme getirmesi üzerine Ulusal Süt Konseyi, Haziran ve Temmuz ayına ait çiğ süt üretim maliyetlerini yayınladı.
Ulusal Süt Konseyi’nin Haziran ve Temmuz ayına ait çiğ süt üretim maliyet tablosu, süt üreticisinin zararına üretim yaptığını tescilleyerek gözler önüne serdi.
SÜT ÜRETİCİSİ 1 KG SÜTÜ HAZİRAN'DA 7.41 LİRAYA, TEMMUZ'DA 7.21 LİRAYA ÜRETTİ
Buna göre, 1 kg çiğ sütün üreticiye maliyeti Haziran ayında 7.41 lira, Temmuz ayında ise 7.21 lira oldu. Ulusal Süt Konseyi, üretim maliyetini en iyimser rakamlarla hesaplamasına rağmen çıkan rakamlar süt üreticinin çok zor şartlar altında üretim yaptığını da ortaya koydu.
Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere çiğ süt satış fiyatını 7.50 TL olarak açıklamıştı. Çiğ sütün üretim maliyeti ile satış fiyatı karşılaştırıldığında üreticinin yaptığı üretimle sadece maliyetleri ancak karşılayabildiği görülüyor.