Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) temsilcileri ile Bakanlık’ta bir araya geldi.

Görüşmede, Federasyon Başkanı Demir Şarman ve beraberindeki heyet üyelerinden sektörün talep ve sorunları ile ilgili bilgi alan Yumaklı, Bakanlık olarak sivil toplum kuruluşları ile her türlü iş birliğine açık olduklarını bildirdi.

Gıda güvenliği ve vatandaşların güvenilir gıdaya erişimi için büyük çaba sarf ettiklerinin altını çizen Yumaklı “Gıda ürünlerinin güvenilir bir şekilde üretimi ve satışıyla alakalı denetimler yapıyoruz. Vatandaşımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması için ekiplerimiz aralıksız çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, gıda denetimlerinde teknik konuların yanı sıra saklama koşulları ve hijyen gibi unsurlara da baktıklarını vurgulayarak “1 Ocak’tan bugüne kadar toplam 1 milyon 16 bin 980 gıda denetimi gerçekleştirdik. Bu denetimlerimizde 12 bin 788 adet uygunsuzluk tespit ettik. İnsan sağlığını tehdit eden üretim ve satış yaptığı belirlenen 159 firma hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk.” bilgilerini aktardı.

Bu rutin denetimlerin dışında 81 ilde eş zamanlı sektörel denetimler de gerçekleştirdiklerini belirten Yumaklı, ilk olarak 21 Ağustos 2023 itibarıyla başlatılan eş zamanlı denetimlerde restoran, lokanta ve kafeterya gibi toplu tüketim yerlerinin denetlendiğini, ikinci etap denetimlerin ise kasap, şarküteri, bakkal, market ve büfe gibi gıda satış yerlerine yönelik gerçekleştirildiğini anımsattı.

Et, süt ve yumurta üretim yerlerine yönelik yapılan üçüncü etap denetimlerin tamamlanmasının ardından ise halihazırda ekmek ve unlu mamul üreten işletmeleri kapsayan eş zamanlı denetimlerin aralıksız sürdüğünü bildiren Yumaklı, yıl sonuna kadar belirlenen takvim doğrultusunda sektörel bazlı denetimlere devam edileceğini söyledi.

Bakan Yumaklı, “2024 yılında da 7 bin 500 gıda denetim elemanımız ile vatandaşlarımızın güvenilir gıda tüketimini sağlamak üzere aralıksız bir şekilde sahada olmaya devam edeceğiz” dedi.

Gıda okuryazarlığına ayrı bir önem verdiklerini belirten Yumaklı, TGDF gibi sivil toplum kuruluşlarının da iş birliği ile gıda okuryazarlığının sağlanmasıyla gıda konusunda güvensizlik ve kaos oluşturmak isteyen art niyetli yaklaşımların önüne geçilebileceğine dikkati çekti.

“En iyi denetleyici tüketicinin kendisidir.” İfadelerini kullanan Bakan Yumaklı, vatandaşlara gıda ile ilgili şikayet ve olumsuz durumları Bakanlığın ALO 174 hattına iletmeleri çağrısında bulundu.

Domuz etinin kasaplık et statüsüyle ilgili Tarım Bakanlığından kamuoyunu yanıltan açıklama! Domuz etinin kasaplık et statüsüyle ilgili Tarım Bakanlığından kamuoyunu yanıltan açıklama!

BAKAN YUMAKLI'DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA!

Bakan Yumaklı, en iyi denetleyicinin tüketici olduğunu belirtirken, diğer yandan Bakanlığın 19 aydır hileli gıda üretimi yapan firmalarla ilgili taklit ve tağşiş listesini yayınlamayarak halktan gizlemesi ise, yapılan gıda denetimlerindeki çelişkiyi ortaya koyuyor.