Tarım Kredi Kooperatifleri istişare, değerlendirme ve koordinasyon toplantısı 9-12 Şubat tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirildi. Toplantıya Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü, Genel Müdür Ayhan Karayama, Merkez Birliği Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Bölge Birliklerinin yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile bölge müdürleri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, 2016 yılında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Karayama, şunları kaydetti:
FİYATLAMA POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ
“Çiftçilerimizin temel girdi ihtiyacı olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemlerinin fiyatlama politikasında değişikliğe gidildi. İştiraklerimiz karı amaçlayan bir yapıdan maliyetleri düşürerek, sürdürülebilir bir kar oranı ile faaliyetlerini devam ettirmeye başladı.
SATIŞ KOMİSYONUNA ÜST SINIR GETİRİLDİ
Kooperatiflerimizde ise kimyevi gübre ve karma hayvan yemlerinin satış komisyonu üst sınırını % 8 olarak belirledik ve uygulamaya koyduk. Böylelikle çiftçilerimizin gübre ve karma hayvan yemi maliyetlerini düşürerek aynı zamanda bu girdilerin piyasa arz fiyatlarını dengelemiş olduk.
GÜBRE FİYATLARINDA İNDİRİM YAPILDI
Bunun yanı sıra 2016 yılı içerisinde gübre fiyatlarında uygulanan KDV indirimi ile birlikte % 35'leri bulan indirim oranı, dünya hammadde fiyatları ve döviz kurunda meydana gelen artışa rağmen 2017 yılı başında üreticimize % 24 olarak yansıdı.
MOTORİNDE 5 AY FAİZSİZ SATIŞLARA DEVAM EDİLDİ
Çiftçilerimizin temel girdilerinden olan motorinde uygulanan 5 ay faizsiz satışlara devam edilerek yine çiftçimizin girdi maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlandı.
TOHUMDA YENİ ÇEŞİTLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Çiftçilerimizin en kaliteli sertifikalı tohumluklara, en uygun fiyatlarla ulaşmasını teminen AR-GE çalışmalarına devam edilmekte, yeni çeşitler üzerine çalışılmaktadır.
ÇİFTÇİDEN 378 MİLYON LİRALIK ÜRÜN ALINDI
2016 yılında çiftçilerimizin ürünlerinin değerlendirilmesi ve ürünlerin değer fiyattan satılması maksadı ile başta arpa, buğday, mısır, ayçiçeği, baklagil, çeltik, kuru üzüm, çay ve zeytin olmak üzere 40 çeşit üründe 288 milyon TL bedelle ürün alımı, 90 milyon TL bedelle büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan ve arı alımı gerçekleştirildi. Bu alanda 2017 yılı için % 22 artışla 350 milyon TL'lik ürün, % 11'lik artışla 100 milyon TL'lik hayvan alımı yapmayı hedefliyoruz.
TARIM KREDİ'NİN 2017 YILI HEDEFLERİ
Tarım Kredi'nin 2017 yılı hedefleri hakkında da bilgi veren Karayama, 2017 yılını büyüme ve yatırım yılı ilan ettiklerini belirtti. Bu çerçevede çiftçiye daha uygun fiyatlarla ve kaliteli hizmet vermek üzere sigortacılıktan yem sektörüne, ürün değerlendirmeden lisanslı depoculuğa kadar bir çok alanda yatırım yapılacağını ifade eden Karayama, 2017 yılı için planladıkları toplam yatırım miktarının 527 milyon lira olduğunu açıkladı.
Karayama, 2017 için yapmayı planladıkları faaliyetleri şu şekilde özetledi:
“Çiftçilerimizin sigorta gereksinimlerinin karşılanması, tarım sigortalarının yaygınlaştırılması, çiftçilerimizin karşılaştığı risklere karşı güvence altına alınmasını teminen Asya Emeklilik ile Işık Sigorta şirketleri TMSF'den devralındı. Sigorta şirketimiz 2017 yılı ilk çeyreğinde bu alanda faaliyetlerine başlayacaktır.
YENİ YEM FABRİKALARI KURULACAK
Yine çiftçilerimizin karma hayvan yemi ihtiyaçlarının daha ucuz ve kaliteli olarak karşılanmasını teminen Türkiye genelinde 10 fabrikası ile hizmet vermekte olan Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki Tarım Kredi Yem; Şanlıurfa, Aksaray, Erzurum illerinde ve Trakya Bölgesinde yem fabrikası kurulması çalışmalarına başlamıştır.
Tarım Kredi Yem'e ait fabrikaların kapasite artışı ve kaliteli yem üretimi için 2017 yılı içerisinde mevcut fabrikalarda kurutma tesisleri, fabrika otomasyon sistemleri ve yeni üretim hattı yatırımları planlanmış ve uygulamaya yönelik çalışmalar başlamıştır.
GÜBRETAŞ'TA YENİ YATIRIMLAR BAŞLADI
GÜBRETAŞ; çiftçimizin temel girdi ihtiyacı olan gübrelerin daha kaliteli ve daha ucuza temin edilmesi maksadıyla 2017 yılında; Amonyak Depolama Sistemi, Samsun Depolama Tesisi İnşaatı, NPK 2 Tesisi Baca Gazı Yıkama Sistemi ve Kamalı Deposu Konveyör yapımı yatırımlarına başlamıştır.
BADEM FISTIK TESİSİ KURULUYOR
Şirketlerimizden bir diğeri olan Tarım Kredi Birlik tarafından üreticiden alınıp işlenecek olan badem ve fıstıkların daha ucuza arz edilmesi ve piyasa regülasyonu sağlanması maksadı ile Adıyaman'ın Kahta İlçesinde Badem-Fıstık İşleme Tesisi kurulması çalışmaları başlatılmıştır.
Yine üreticiden alınıp işlenecek zeytin ve zeytinyağı ile ayçiçeği ve ayçiçek yağının daha ucuza arz edilmesi ve piyasa regülasyonu sağlanması maksadı ile Balıkesir'in Gömeç İlçesinde Zeytin-Zeytinyağı Üretim ve İşleme Tesisi, Amasya- Merzifon İlçesinde Ayçiçek – Ayçiçek Yağı Üretim ve İşleme Tesisi kurulması çalışmalarına da başlanmıştır.
TMSF'DEN BESİ İŞLETMELERİ ALINACAK
Damızlık düve üretim merkezi kurulması projesi kapsamında Bakanlığımızca belirlenmiş 33 ilden uygun olanlarda çalışmalar yapılacaktır. Bu bağlamda besi danası ve damızlık gebe düve karantina ahırlarının yetersiz olmasından dolayı TMSF'ye devredilen besi işletmelerinin devralınması çalışmaları devam etmektedir.
Ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve şirketlerinin faaliyet konuları gözetilerek TMSF'ye devredilmiş olan şirketler ile ilgili çalışma başlatılmış bu şirketlerden çiftçimizin menfaatine çalıştırılabilecek ve gerek kurum gerekse çiftçi adına katma değer ortaya çıkarabilecek şirketlerin Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesine kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
LİSANSLI DEPOCULUKTA 5 LOKASYONDA YATIRIM KARARI ALINDI
Yatırım sürecinde olan TK Lisanslı Depoculuk Şirketimiz şirket 2017 yılı içerisinde Türkiye genelinde lisanslı depolar yapmayı hedeflemektedir. Öncelikle 5 lokasyon belirlenmiş ve yatırım kararı alınmıştır."
Kaynak: Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği