Tarım Kredi Kooperatiflerinin en önemli karar organı Merkez Birliği Yönetim Kurulu olmasına rağmen, Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçinin aleyhine yaşanan olaylar karşısında Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Kacır ve yönetim kurulu üyelerinin seyirci kalması dikkat çekiyor. Kacır ve yönetim kurulu üyeleri, her biri aylık 12 bin lira huzur hakkı ücreti alırken, geçmişteki yüksek faizden dolayı ortakların icra kararlarıyla mağdur edildiği bir dönemde asli görevlerini yapmamaları; 'huzur hakkı ücreti almak için mi bu göreve seçildiler? eleştirisini gündeme getirdi.
GENEL MÜDÜRÜ BİLE GÖREVDEN ALMA YETKİLERİ BULUNUYOR
Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyeleri seçimle çiftçi ortaklar arasından seçilirken, Genel Müdürü atama ve gerektiğinde doğrudan görevden alma yetkileri bulunuyor. Diğer yandan bir suç işlemedikleri takdirde Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyelerini Tarım ve Orman Bakanlığının dahi görevden alma yetkisi bulunmuyor.
ÇİFTÇİ KURULUŞUNUN ASIL SAHİBİ ONLAR ANCAK ORTALIKTA GÖRÜNMÜYORLAR!
Görüleceği üzere Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyelerinin kanun ve yönetmeliklerden kaynaklı böylesine önemli bir gücü bulunmasına rağmen, çiftçinin zor döneminde deyim yerinde ise ortalıkta dahi görünmemeleri manidar bulunuyor.
İSTİFA DİLEKÇELERİ GENEL MÜDÜRÜN ELİNDE Mİ?
Bu kadar yetkileri bulunmasına Merkez Birliği yönetim kurulunun pasif bir şekilde görev yapması normal bir durum olmazken bu durum akıllara istifa dilekçeleri Genel Müdürün elinde mi sorunu gündeme getirdi.
MERKEZ BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU 9 KİŞİDEN OLUŞUYOR
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetimi Kurulu bir başkan, iki başkanvekili ve 6 üye olmak üzere toplam 9 kişiden oluşuyor.
OTURDUKLARI KOLTUKLAR ÇOK GÜÇLÜ ANCAK KENDİLERİ PASİF!
Yönetim Kurulu Başkanlığını Köksal Kacır yaparken, Kacır’ın böylesine önemli ve etkin bir görevde olmasına rağmen, gerek Tarım Kredi ortaklarının borç yapılandırma kapsamına alınmamasında gerekse icra kararları uygulanarak çiftçinin ekmek tekneleri icra memurları tarafından haczedilirken çiftçi ortaklarının mağduriyetine seyirci kalması, Tarım Kredi Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin görevlerinin sorgulanmasını gündeme getirdi.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BİR DEVLET KURULUŞU DEĞİL
Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatifleri, bir kamu kuruluşu değil ve bütçesi de devlet tarafından oluşturulmuyor. Tamamen çiftçi ortaklarının öz sermayesi ile varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla çiftçinin hak ve menfaatini korumak, atanan ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin sermayesinde hiçbir katkısı olmayan Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarından ziyade Merkez Birliği Yönetim Kuruluna düşüyor.
TARIM KREDİ'NİN EN ÖNEMLİ KARAR ORGANI PAZİFİZE OLMUŞ DURUMDA!
Ancak gelin görün ki, Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyeleri bir tarafa Yönetim Kurulu Başkanı bile çiftçi ortaklar tarafından pek bilinmiyor. Çünkü tamamen pasifize olmuş durumdalar.
MAĞDUR ÇİFTÇİLERLE YAPILAN GÖRÜŞMEYE YÖNETİM KURULUNDAN BİR KİŞİ DAHİ KATILMADI
Öyle ki, icralık olan mağdur çiftçiler seslerini duyurabilmek için geçtiğimiz hafta Ankara’ya gelirken, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinde yapılan görüşmeye Yönetim Kurulu üyelerinden hiç biri katılmadı. Kendileri de çiftçi olan ve çiftçinin asıl sorununu anlayacak olan Merkez Birliği Yönetimi Kurulu üyeleri, mağdur çiftçi ortakları ile muhatap dahi olmazken, mağdur çiftçiler dertlerini atanan ve tarımla hiçbir alakası olmayan Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarına anlatmaya çalıştılar.
ATANAN GENEL MÜDÜR MAĞDUR ÇİFTÇİYİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI
Genel Müdür Fahrettin Poyraz’la yapılan görüşmede ise tam bir hayal kırıklığına uğrayan mağdur çiftçiler, adeta kendileriyle dalga geçilircesine ödeme kolaylığı adı altında sunulan ve faizin de faizini alacakları öneri karşısında büyük bir şok yaşayarak Ankara’dan ayrılmak zorunda kaldılar.
MAĞDUR ÇİFTÇİLER BUGÜN DE TARIM BAKANLIĞINDA BAKAN YARDIMCISI İLE GÖRÜŞECEKLER
Sorunlarına çözüm arayışını sürdüren mağdur çiftçiler, kendi aralarında belirledikleri bir grupla bugün de Tarım ve Orman Bakanlığında Bakan Yardımcısı ile görüşecekler. Bu görüşmeye Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın da katılacağı belirtilirken, yine işin asıl sahibi olan Merkez Birliği Yönetim Kurulu’ndan hiçbir kimsenin katılmayacak olması dikkat çekti.
TÜRKİYE'NİN ÇİFTÇİ KURULUŞUNU BÖYLE YÖNETİYORLAR!
Sonuçta Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygulanan yüksek faizden dolayı mağdur olan çiftçiler, günlerdir sorunlarına çözüm bulmak için mücadele verirken, ortaklar tarafından seçilen 9 kişilik Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ise hiçbir şekilde soruna müdahale olmaması, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin nasıl yönetildiğini de gözler önüne seriyor.
HER BİRİ AYLIK 12 BİN LİRA HUZUR HAKKI ÜCRETİ ALIYOR
Çiftçi ortakların sorunlarına hiçbir şekilde müdahale etmeyen Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Kacır başta olmak üzere her bir üye aylık 4 asgari ücretin bürütü üzerinden yani 12 bin lira aylık huzur hakkı ücreti alıyorlar. Çiftçi ortaklar büyük bir mağduriyet yaşarken, Yönetim Kurulu üyelerinin ortada görünmemeleri, 'Huzur hakkı ücreti almak için mi Yönetim Kurulu’na seçiliyorlar?' sorusunu akıllara getiriyor.
TARIM KREDİ ORTAKLARINA İYİ BİR DERS OLDU
Tarım Kredi ortakları zor bir dönemden geçerken, kendilerinin oyları ile Merkez Birliği Yönetim Kuruluna seçilen yönetim kurulu üyelerinin sorunlarına karşı duyarsız kalması, bir dahaki seçimlerde bu görevlere tekrar seçilemeyeceklerini gösteriyor. Çiftçi ortakları yaşanılan bu süreçte kooperatif genel kurullarının ve Merkez Birliği Yönetim Kuruluna seçilecek yönetim kurulu üyelerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldu.