HABER MERKEZİ / Tarımdan Haber, TİGEM’in 18 Kasım’da yaptığı 18 bin ton üre gübre ihalesinde yaşanan ‘yerli ve milli’ belge skandalını gündeme getirmişti. Gübre üretimi olmadığı halde gübre bayisi firmaya ihalede ‘yerli ve milli’ belgesinden dolayı 22 milyon liralık bir avanta sağlanacaktı. TİGEM, haberimizin ardından geri adım atarak, ihaleyi en düşük teklifi veren firmaya verme kararı aldı.
Bilindiği üzere kamu alımlarında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 63’üncü maddesinin (c) bendi gereğince, mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden firmaların lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabiliyor.
YERLİ ÜRETİM BELGESİ YOLSUZLUKLARA ARAÇ HALİNE GETİRİLDİ!
Kamu ihale kanununda yerli malı kullanımını teşvik etmek için getirilen düzenlemenin, kamuda yolsuzluklara bir araç haline getirildiği ortaya çıkmıştı. Tarımdan Haber’in TİGEM’de ortaya çıkardığı skandalda, bırakın yerli üretimi, hiçbir gübre üretim tesisi dahi olmayan, gübre bayisine TOBB’dan aldığı ‘yerli ve milli’ belgesi ile 22 milyon lira avantadan para ödenecekti.
TİGEM YÖNETİMİ GRANÜL GÜBRENİN TÜRKİYE’DE ÜRETİLMEDİĞİNİ BİLMİYOR MU?
Mevcut durumda granül üre gübresini Türkiye’de üreten firma bulunmuyor. Pril üre gübresini sadece İGSAŞ üretirken, granül gübre üretimine yönelik GEMLİK Gübre'nin bir yatırımı var ancak henüz daha bir üretime başlanmadı.
TÜRKİYE’DE ÜRETİLMEYEN GÜBREYE YERLİ VE MİLLİ BELGESİ!
Üretim tesisi olmadığı halde gübre bayisi bir firmanın, TOBB’dan aldığı ‘yerli ve milli’ belgesi ile TİGEM’in ihalesine girmesi, bu belgenin TOBB tarafından nasıl verildiğini gündeme getirirken, TİGEM gibi Türkiye önemli bir tarımsal işletmesini yöneten Genel Müdür ve ihale komisyonunun granül gübrenin Türkiye’de üretilmediğinden habersiz olmaları da ayrı bir skandal olarak tarihe geçti.
22 MİLYON LİRA TİGEM'İN KASASINDA KALDI!
İhalede en düşük teklif, 260 milyon lira olarak gerçekleşirken, yerli ve milli belgesi veren firma 282 milyon lira ile 4’üncü sırada yer almıştı. Kamu ihale kanunu gereği ihale en düşük teklif veren firmaya değil, yerli ve milli belgesi olan 4’üncü sıradaki firmaya verilecekti. Skandalın ortaya çıkması üzerine TİGEM, ihaleyi en düşük teklif veren firmaya verme kararı aldı. Fazladan ödenecek 22 milyon lira da kurumun kasasında kaldı.