TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, bir televizyon programında 2023 yılı TMO hububat alım fiyatları ve alım politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Genel Müdür Güldal, fiyatlar belirlenirken üretim maliyetleri, iç ve dış piyasa gelişmeleri, üretici beklentileri gibi birçok parametrenin göz önünde bulundurulduğuna vurgu yaptı. Buğday ve arpa üreticilerinin beklentilerine karşılık veren bir fiyat açıklandığına işaret eden Güldal, “Sayın Cumhurbaşkanımızın fiyatları açıklamasından bu yana sektör temsilcilerimiz ve üreticilerimizden olumlu geri dönüşler geldi. Gerçekten üreticilerimizi mutlu edecek bir fiyatlandırma oldu. 400 doların da üstüne çıktık. Bu da dünya fiyatlarının çok daha üzerinde bir fiyat demek oluyor” dedi.
Hububat alım fiyatlarının zamanında açıklandığına da değinen Güldal, “Malum son iki yıldır bahar yağışlarının gecikmesi nedeniyle hasat dönemi geriliyor. Bu yıl da hasat dönemi yağışlardan dolayı ötelendi. Programımızda herhangi bir gecikme söz konusu değil aynen planlandığı şekilde çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne Kayıtlı Olan Tüm Üreticilerimiz Primden Yararlanacak’
Geçen sene başlatılan hububat prim desteği uygulamasının bu yıl genişletilerek devam ettiğini aktaran Güldal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yıl altını çizmemiz gereken bir konu var. Geçen sene ilk defa hububat üretim desteği uygulandı. Geçen sene sadece TMO’ya ürün satan üreticilere bu destek verilirken bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olduğunu belgeleyen her üretici bu destekten yararlanabilecek. Bu yılki en büyük fark bu. Bir özel sektör kuruluşu da bu buğdayı aldığı zaman üreticilerimiz ÇKS’deki miktar kadar primden yararlanacaklar. Destek uygulaması, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yürütülecek. ÇKS kaydını belgelemek ve ürünün 2023 mahsulü olması şartıyla üreticilerimiz primden yararlanacak.”
ÇİFTÇİ BUĞDAY VE ARPADA PRİMLERİ NASIL ALACAK?
Güldal, ayrıca prime ilişkin ayrıntıların önümüzdeki günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanacağını vurgulayarak üreticilerimizin tüm sorularına cevap bulacağını, bu konuda endişe yaşanmasına gerek olmadığını belirtti.
Uygulanan alım politikasının buğday ekiliş alanlarının artırdığını vurgulayan Güldal, “Düşen buğday ekim alanı, verdiğimiz iyi fiyat ve prim destekleri sayesinde şu anda 7 milyon hektarın üzerine çıkıyor. Bu da iyi fiyat ve destekler sayesinde. Buğday bizim en stratejik ürünümüz. Üreticimiz de bunu kabullendi. Türkiye’nin bu konuda kendine yeterliliğini hiç kaybetmedi kaybetmemesi de lazım.” ifadelerini kullandı.
‘Depolama Sıkıntımız Yok’
TMO depolarının dolu olduğu ve yeni ürün alımında sıkıntı yaşanacağına ilişkin söylentilere cevap veren Genel Müdür Güldal, “Alımlar için yaklaşık 530 nokta hazırladık. Üretici arzının olabileceği her yere geçici de olsa alım merkezleri kurduk. 9,2 milyon ton lisanslı depoların yaklaşık 4 milyon ton da TMO’nun kendi depolama kapasitesi var. Geçen seneden devir stoklarımız olsa bile depolama sıkıntımız yok. Aldığımız ürünleri depolamak için her türlü imkânı kullanırız. Üreticilerimiz müsterih olsunlar. Denge ve istikrar içinde bir sezon geçireceğimizi ümit ediyorum. Hazırlıklarımız bu yönde. Bir bolluk sürecini de yönetmeye hazırlanıyoruz.” diye konuştu.
’30 Gün İçinde Ürün Bedellerini Ödeyeceğiz’
Güldal, üreticilerin memnun edilmesi için her sene olduğu gibi bu yıl da aktif bir politika izleneceğini vurguladı.
TMO teşkilatın alımlara hazır olduğunu belirten Güldal, ödemelerin de 30 gün içerisinde yapılacağını aktardı. Lisanslı depoların üreticiler için birçok avantaj sağladığını da hatırlatan Güldal, “Sosyal güvenlik primi, %2 stopaj muafiyeti, nakliye desteği, kredi kullanımı gibi birçok imkân sağlayan lisanslı depolar üreticilerimizin öncelikli tercihi olacaktır. Yeni yapılan depoların da sezon içerisinde devreye girmesini bekliyoruz.” dedi.
MERCİMEKTE PİYASALARI TAKİP EDİYORUZ
TMO’nun görev alanındaki diğer ürünlerle ilgili de piyasanın takip edildiğini aktaran Güldal, “Buğday ve arpa haricindeki hububat ürünlerini de takip ediyoruz. Piyasa fiyatlarına bakacağız. İhtiyaç olursa müdahale fiyatımızı açıklayacağız. Mesela hububat grubunda çavdar, yulaf, tritikale fiyatı 6.000 lira olarak belirlendi bunu da ifade etmek istiyorum. Mercimek hasadı Güneydoğu’da Diyarbakır’da başladı. Onu da takip ediyoruz. Eğer bir ihtiyaç söz konusu olursa orda da bir fiyat açıklama söz konusu olacaktır.” dedi.