Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü derinden etkiledi. Kırmızı et tüketimi yarı yarıya düştü. Tüketimin düşmesinden dolayı besicilerin ithal ettikleri hayvanları ellerinde kaldı. Kesim fiyatları 25-26 lira arasında seyrederken, besiciler bu fiyatlara bile hayvanlarını kestiremiyor. Dışarıda hayvanını kestiremeyen besiciler, Et ve Süt Kurumu'nun kapısını çalıyor. Aşırı yoğunluktan dolayı Et ve Süt Kurumu da tıkanmış durumda.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, et fiyatlarındaki artışın sebebini ülkedeki refah artışına bağlamıştı. Ancak son aylarda et tüketiminin yarı yarıya düşmesi, yaşanan krizin boyutlarını gösteriyor.
İRAN'LA GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Et ve Süt Kurumu, üreticiyi mağdur etmemek için kestiği hayvanların etlerini iç piyasaya veremediği için depolar etle doldu. Tarım ve Orman Bakanlığı da depolardaki eti eritmek için ihracat yollarını aramaya başladı. Katar'ın Türkiye'den et talep ettiği belirtilirken, ambargodan dolayı et ithalatında sıkıntı yaşayan İran'la da görüşmeler başlandı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, İran'a canlı hayvan ve et ihracatıyla ilgili Bakanlıkla görüştüklerini belirterek, “Bakan bey de talimat verdi. Çalışmalar başladı" dedi.
EKONOMİK KRİZ TÜRKİYE'Yİ ETTE İHRACATÇI ÜLKE HALİNE GETİRDİ
Ülkedeki ekonomik kriz, ette ithalatçı olan Türkiye'yi ihracatçı hale getirdi. Vatandaş etten uzaklaşınca, yoğun bir şekilde ithal edilen hayvanlar elde kaldı. Besiciler hayvanlarını kestirecek yer bulamıyor. Bundan dolayı Et ve Süt Kurumu, en ciddi alıcı konumuna geldi. Aşırı yoğunluktan dolayı Et ve Süt Kurumu'nun günlük 2 bin 500'ün üzerinde hayvan kesmeye başladığı belirtilirken, son bir ayda kesilen hayvan sayısının da 50 bin başı bulduğu kaydediliyor. Yoğun kesime rağmen bu etler, üreticiyi mağdur etmemek için iç piyasaya da verilemiyor.
İÇ PİYASADA FİYATLAR BİR TÜRLÜ YÜKSELMEDİ
Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, karkas fiyatlarının aşırı düşmesinden dolayı mağdur olan yerli üreticiyi desteklemek için Et ve Süt Kurumu'nun kesimlik fiyatlarını geçtiğimiz ay artırmıştı. İthal hayvanlarda kesim fiyatı 26 liradan 28 liraya, yerli hayvanlarda da kesim fiyatı 28 liradan 29 liraya çıkartılmıştı. Et ve Süt Kurumu'nun fiyatlara bu müdahalesinden sonra, piyasa fiyatlarının da artması bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Piyasa fiyatları artmadığı gibi talep düşmesinden dolayı üreticiler hayvanlarını da kestiremediler. Durum böyle olunca üreticiler hayvanlarını kestirmek için Et ve Süt Kurumu'na yığıldı. Et ve Süt Kurumu da gelen bütün talebi karşılamak isteyince kesilen hayvan sayında rekor kırmaya başladı.
DEPOLAR ETLE DOLDU
Ancak Et ve Süt Kurumu'ndaki yoğun kesim, yeni bir sorunu gündeme getirdi. Et ve Süt Kurumu, vatandaşa ucuz et kapsamında Migros, BİM ve A 101 ile kışlalara verilen aylık 6 bin tonun üzerindeki etler stoklara konuldu. Et ve Süt Kurumu'nun besiciden 28 liraya kestiği hayvanın etini yerli üreticiyi mağdur etmemek için iç piyasa verememesinden dolayı stoklar etlerle dolmaya başladı.
PİYASA ÇOK KÖTÜ
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, piyasanın çok kötü olduğunu belirterek, yağlık kesimlerin 24 lira, yağsız kesimlerin de 25-26 lira arasında seyrettiğini kaydetti. Ancak bu fiyatlara bile üreticinin hayvanlarını kestiremediğini dile getiren Tunç, bu konuya acilen bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Canlı hayvan ve et ihracatının yapılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşüldüğünü ve bu konuda onay aldıklarını kaydeden Tunç, İran Tarım Bakan Yardımcısıyla görüşmelerin yapılacağını söyledi. İran'ın yıllık 150 bin ton et ithal ettiğini ancak ambargodan dolayı şuanda sıkıntı yaşadığını ifade eden Tunç, “İran'dan talep var. İran'a ihracat yapabilirsek üreticimizde rahatlamış olacak" dedi. Tunç, diğer yandan yapılacak ihracattan dolayı üreticiye ihracat teşvikinin de verilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığını bildirdi.