İl Müdürü Gümüş’e Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Zekeriya Ar, Alpu İlçe Müdürü Cemal Sönmezbaş ve Ari işletme çalışmalarında görevli Veteriner Hekimler de eşlik etti. İl Müdürü Gümüş, Ersan Grup Tarım, Hayvancılık ve Turizm AŞ’ye ait hayvancılık işletmesi adına işletme sorumlusu Cemil Ketme’ye belgelerni teslim ederek teşekkürlerini iletti.
ESKİŞEHİR'İN EN BÜYÜK HAYVANCILIK İŞLETMESİ
Hasatlıktan Ari Sertifikasına sahip 2.358 baş hayvan mevcudu ile Eskişehir’de en büyük hayvancılık işletmesi, Türkiye’de on yedinci sırada bulunan Ersan Grup Tarım, Hayvancılık ve Turizm AŞ’ye ait işletme ziyaretinde İl Müdürü Gümüş; sürdürülen Ari işletme çalışmaları ile hayvan sağlığının yanı sıra kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile Ülkemiz süt sektörünün, süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesinin amaçlandığını; çok üretmek kadar, üretimin kalitesinin de önem arz ettiğini, bu kapsamda üretim yapan işletmelerin desteklenmesi için çalışmalara aralıksız devam edildiğini dile getirdi.
ESKİŞEHİR'DE 7 İŞLETMEDE BULUNUYOR
Gümüş konuyla ilgili konuşmasının devamında: “Hastalıktan ari işletmelerde elde edilen sağlıklı çiğ sütün Mandıralarda satışı mümkün olmakta ve halkımız tarafından tercih edilmekte, bu nedenle çiğ süt fiyatları diğer sütlere göre daha yüksek fiyata alıcı bulabilmektedir. Ayrıca gerek yeni kurulan sağlıklı hayvancılık işletmeleri gerekse Bakanlığımızca yürütülen projeler için hayvan temininde Tüberküloz ve Brusella hastalıklarından Ari olan hayvanların bulunduğu işletmeler tercih edilmekte, buda işletmelerdeki damızlık hayvan fiyatlarını daha değerli kılmaktadır. Böylece işletmelerimizin verimliliği ve karlılığı için de önemli katkı sunulmuş olmaktadır. Bu nedenle hastalıktan ari işletmeler son derece önemlidir, İlimizde 7 Adet olan Hasatlıktan Ari işletme sayısının hızla arttırılması için yetiştiricilerimiz İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvurarak ayrıntılı bilgiye ulaşabilirler.” dedi.
HASTALIKTAN ARİ İŞLETME BELGESİ NASIL ALINIR? ARİ İŞLETMELERDEKİ SÜT SIĞIRLARINA KAÇ LİRA DESTEK ÖDENİR?
Hastalıktan Ari İşletme tanımlaması karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartları sağlamış, ayrıca mevcut hayvanlarının şap, tüberküloz ve bruselloz hastalıklarını taşımadığı laboratuar tetkiki ile tespit edilen hayvancılık işletmeleri için yapılmaktadır. Türkiye’de zaman zaman görülen sığır tüberkülozu, sığır, koyun ve keçi brusellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilebilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen bu hastalıklardan halk sağlığının korunması amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ari İşletme Sertifikası alan Süt Sığırı İşletmelerindeki tüm sığırlara 2021 yılı için hayvan başına 450 TL destekleme ödemesi ve ilaveten onaylı Süt Çiftliklerine ise hayvan başına 100 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Bu kapsamda 2021 yılında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, Eskişehir’de yürütülen çalışmalar ile sertifikalandırılan 5.335 adet hayvanın bulunduğu mevcut 7 adet Hastalıktan Ari İşletmeye 1.815.300 TL ve 1 adet AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikasına sahip işletmeye 235.800 TL olmak üzere toplamda 2.051.100 TL’lik destekleme ödemesi yapıldı.