1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren uygulanacak yüzde 30’luk zamma ilişkin değerlendirmede bulunan Şemsi Bayraktar, gıda güvencesi için tarıma pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurguladı. Bu anlamda 1 temmuz itibariyle elektiriğe uygulanacak yüzde 30 zammın geri çekilmesi için çağrıda bulunan Bayraktar, şöyle konuştu: 

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, 2024 Haziran ayı itibarıyla tarımsal sulama abone grubu için elektrik birim fiyatı 256,46 kuruştur. EPDK tarafından; enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında artış yapılacağı açıklandı. Açıklamaya göre, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik fiyatlarında, mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış olacak."

'ÇİFTÇİLERİMİZ ELEKTRİK BEDELLERİNİ ÖDEMEKTE ZORLANIYOR'

"Bu yıl hava sıcaklıkları normallerin üzerinde seyrediyor, çoğu il ve ilçelerde ekstrem sıcaklıklar gerçekleşiyor. Aşırı sıcaklar, bu aylarda ekili ve dikili sulanan tüm ürünlerde sulama ihtiyacını artırdı. Çiftçilerimiz artan su ve elektrik bedellerini ödemekte zorlanıyor. Hal böyle iken, elektrik fiyatlarında yapılacak yüzde 30 oranındaki artış, sulanan ürünlerde maliyetleri daha fazla artıracak, üretimde sürdürülebilirlik riske girecektir."

'YÜZDE 30'LUK ZAM GERİ ÇEKİLMELİ'

Gıda güvencesinin sağlanması ve korunması için tarıma pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Tarımda maliyetlerin azaltılması ve üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımsal üretimde kullanılan elektrikte, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yüzde 30’luk zam geri çekilmelidir" ifadelerini kullandı.

Tarımsal üretim planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili neler değişti? Tarımsal üretim planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili neler değişti?