Kesimlik canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine tepki gösteren Tunç, Merkez Birliğine bağlı üretici birlikleri ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.
ÜRETİCİDE FİYATLAR DÜŞTÜ AMA RAFA YANSIMADI
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, gümrük vergilerinin indirilmesinden dolayı üreticide karkas et fiyatının 2 lira düştüğünü ancak bunun üreticiye bir yansımasının olmadığını belirtti. Tunç, “Gümrük vergilerinin indirilmesinden dolayı bir hafta içinde üreticinin eti 2 lira düştü. Yani bu yüzde 8 demek. Üreticide fiyatların düşmesine rağmen buradaki düşüşün rafa yansımaması konusunda ne yapacaklar, onu merak ediyoruz" diyerek kararı eleştirdi.
BESİ YEMİNİN ÇUVALI 41 LİRADAN 53 LİRAYA ÇIKTI
Girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çeken Tunç, girdi maliyetleri düşürülmeden et fiyatlarının ucuzlamasının mümkün olmadığını söyledi. Et ithalatının ise fiyatlara çözüm olmayacağını tam aksine ülke hayvancılığına büyük bir darbe vuracağını ifade eden Tunç, “Girdi fiyatlarını ucuzlatmadan ucuza et mal etmek hayaldir" dedi. Bir yılda besi yeminin çuvalının 41 liradan 53 liraya, arpanın tonunun ise 770 liradan 1100 liraya çıktığını vurgulayan Tunç, girdi maliyetleri bu oranda artarken, besiciden çıkan karkas et fiyatının ise 25.5 liradan 27.5 liraya çıktığını söyledi.
ÜRETİCİNİN FİYATI 2 LİRA ARTTI KIYAMETİ KOPARDILAR
Üreticinin arttırdığı bu 2 liradan dolayı kıyametlerin koparıldığını dile getiren Tunç, bunu anlamakta zorlandıklarını belirtti.
ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE 4 EL DEĞİŞTİRİYOR
Üreticiden tüketiciye etin 4 el değiştirdiğine dikkat çeken Tunç, bu aracılardan dolayı da et fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. 30 lira seviyesinde olması gereken kıyma ve kuşbaşının 40-50 liradan satıldığını ifade eden Tunç, Bakanlığa bir çağrıda bulunarak, “bize bir görev verilirse yetiştiriciler olarak talep edilen eti karşılamaya hazırız" dedi.
ARACILAR KALKARSA FİYATLAR YÜZDE 10-15 UCUZLAR
Aradaki aracıların kaldırılması durumunda et fiyatlarının yüzde 10-15 ucuzlayacağını belirten Tunç, Et ve Süt Kurumu'nun yönetiminde yetiştiricilerin de temsil edilmesi gerektiğini söyledi.
DESTEKLERİN KALDIRILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
İthalat sopasının gösterildiği böyle bir ortamda ekonomi bürokratları ve yetkilileri altı yıldır uygulanmakta olan besilik erkek sığır desteğinin 2017 yılında kaldırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Tunç, şunları kaydetti:
YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEMEYECEKSİNİZ DE NEYİ DESTEKLEYECEKSİNİZ?
“Besilik erkek sığır desteğinin sürdürülmesi gerekmektedir. Açığınız olan bir üründe yurtiçi üretimi desteklemeyeceksiniz de neyi destekleyeceksiniz? Besilik erkek sığır desteği; verimlilik ve hijyeni hedefleyen, belli bir karkas ağırlığı üzerinde ve Bakanlıktan ruhsatlı mezbaha ve kesimhanelerde kesimi özendiren yerinde ve yararlı bir destektir. Kayıtlılık sağlayan böylece ekonomiye verdiğinden fazlasını geri getiren, belli bir karkas ağırlığının üzerinde kestirme şartı bulunan yani verimliliği hedefleyen ve aynı zamanda ruhsatlı veya onaylı mezbahalarda kesilen yani halk sağlığını gözeten bir desteği kaldıracaksınız, yurt içi üretimi teşvik etmeyeceksiniz, sonra ithalat kararları ile günü kurtarmaya çalışacaksınız.
Biz en zor mesleklerden birini icra etmeye çalışıyoruz. Ama girdi fiyatları sürekli artarsa, besilik sığır desteği verilmez ise ve düşük gümrük vergili kesimlik hayvan ve kırmızı et ithal edilirse icra edilecek bir meslek kalmayacaktır.
HAYVAN BAŞI 400 LİRA DESTEK VERİLMELİ
Hayvan başı en az 400 TL destek verilmez ise 1-2 yıl içinde tamamen ithalata mahkûm bir ülke konumuna geleceğiz. O zaman diğer ülkeler bu gün örneğin 4 Euro'ya verdikleri malı 10 Euro'ya satacaklar. Buna herkesin dikkatini çekmek istiyoruz.
İTHAL HAYVAN CAZİP HALE GELİR
Bilindiği üzere ithal hayvanlara destek verilmemekte olup, yurtiçi ve yurtdışı hayvan fiyatlarını dengelemek bakımından da bu destek gereklidir. Yurtiçinde doğan ve yetiştirilen hayvanlara bu destek verilmez ise fiyat farkından dolayı ithal hayvan lehine gelişmeler yaşanır ve Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret buyurduğu, Bakanlığımızın hedeflediği “yurtiçinden kendi ihtiyacımızı karşılama, milli üretim" politikası sekteye uğrar.
DESTEKLER 2-3 YIL DEVAM ETMELİ
Yılda kesilen 3 milyon 765 bin sığırın yaklaşık 3 milyon 300 bin başı yurtiçi kaynaklardan karşılanmakta olup bu sayının artırılarak ithalata ihtiyaç duyulmaması bakımından en az 2-3 yıl daha besilik erkek sığır desteğinin sürdürülmesi gerekmektedir."
TARIMDAN HABER