2024 yılı pancar söküm parası belli oldu! 2024 yılı pancar söküm parası belli oldu!

İçerdikleri bileşikler sayesinde yüzyıllardır tedavi amacı ile kullanılan bitkiler, günümüzde de oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Boğaz ağrısından bağışıklık sistemine, sindirim sistemi rahatsızlıklarından karaciğer sağlığına kadar pek çok alanda etkili olan bitkiler, birçok kişi tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak görev alan ve günümüzde de varlığını sürdüren bitkilerden biri de zahterdir. Peki, zahter tam olarak nedir, ne işe yarar? İşte zahter bitkisine dair ayrıntılar…

ZAHTER BİTKİSİ NEDİR?

Zahter; Hatay, Gaziantep ve Kilis başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü tüm bölgelerde yetişebilen bir bitkidir. Dağlık kesimlerde yetişen bu bitki, ballıbabagiller familyasının üyeleri arasındadır.

Birçok kişi tarafından dağ kekiği ile karıştırılan zahter, görüntü olarak da o bitkiye bezemektedir. Aynı familyadan olan bu iki bitkinin özellikleri de hemen hemen benzerdir.

ZAHTER BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Antioksidan, vitamin ve mineral açısından zengin olan zahter bitkisi, bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Vücudu hastalık yapıcı faktörlere karşı doğal olarak koruyan bu bitki, ayrıca hastalıkların kısa süre içerisinde bertaraf edilmelerine de yardımcı olur.

Antiinflamatuar özelliği ile bilinen zahter bitkisi, iltihabın sebep olduğu ateş ve ağrı gibi semptomları hafifletir. Yanı sıra kanser de dahil olmak üzere serbest radikallerin sebep oldukları rahatsızlıklara karşı vücudu koruyan bu bitki, lif bakımından da zengindir.

Yoğun lif içeriği sayesinde sindirim sistemi sağlığını iyileştiren zahter bitkisi, ishal ve kabızlık gibi sorunların önüne geçer.

İştah artırıcı olduğu bilinen zahter aynı zamanda kan şekeri üzerinde de etkilidir. Kan şekerini dengeleyen bu bitki, diyabet hastalığının tedavisinde önemli bir destekleyici olarak görev alır.

Böbrek sağlığını koruyan zahter bitkisi, idrar yolu enfeksiyonunun önüne geçer. Bu sayede böbreklerde taş ve kum oluşumunu da önleyen bitki, bu gibi durumlara bağlı olarak gelişen ağrıları da hafifletir.

Beyin fonksiyonlarını iyileştirerek hafızayı güçlendiren zahter bitkisi, adet söktürücüdür. Regl ağrılarını dindirmede etkili olan bitki, kasların gevşemesine yardımcı olur.

Kötü kolesterol seviyesini geriye çekerek kalp ve damar sağlığını koruyan zahter bitkisi, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucudur. Öksürüğü hafifletme gibi bir etkisi bulunan bitki, boğaz enfeksiyonunun kısa süre içerisinde geçmesine yardımcı olur.

Zahter bitkisinin cilt sağlığını da desteklediği bilinmektedir. Cilt lekelerinin önüne geçen, mevcut lekelerin renklerinin açılmasında etkili olan bu bitki yaşlanma belirtilerini de geciktirir.

ZAHTER BİTKİSİNİN KULLANIM ALANLARI

Zahter bitkisi salatalara eklenebilir. Yanı sıra yalnızca bu bitki ile de salatalar yapılabilir. Mezelere ve çeşitli yemeklere de ilave edilebilen bitki, aynı zamanda çay şeklinde de tüketilebilir. Zahter çayının düzenli tüketimi sayesinde sindirim sistemi sağlığı desteklenir ve yanı sıra mideden kaynaklı şikayetler hafifler.

Zahter bitkisinden elde edilen yağ, aromaterapide ve fitoterapide sık sık kullanılır. Hoş kokusu ve rahatlatıcı etkisi ile masaj uygulamalarında kullanılmaya da uygun olan bu bitki, takviye edici gıda formülasyonlarında da yer alır.

ZAHTER BİTKİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Zahter bitkisi güçlü bir içeriğe sahip olduğu için pek çok sağlık sorununun tedavisinde kullanılabilir. Ancak bu bitkinin bazı kişilerde yan etkilerin gözlenmesine yol açtığı da bilinir.

Zahter yağının aşırı miktarda kullanılması halinde ciltte iltihap gelişebilir. Bu neden ile yağın doğrudan değil, sulandırılarak kullanılması tavsiye edilir. Yanı sıra bitkinin aşırı tüketilmesi halinde ishal, ateş gibi istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalınabilir.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde zahter bitkisi kullanmak isteyen kişilerin mutlaka hekimlerine danışmaları gerekir. Ani kan şekeri düşüşlerine sebep olabilen bu bitki, diyabet hastaları tarafından da hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Son olarak tiroid veya guatr gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin de zahter tüketmeden önce hekimlerine danışmalarında fayda vardır.