SADETTİN İNAN / Et ve Süt Kurumu, Polonya’dan bu hafta 3 günde 33 tır karkas et ithal etti. Ortalama 20 tondan 33 tır et 660 ton et ediyor. Kesim fiyatları yükselirken, piyasayı regüle etmek için yapılan ithalatın, kesim fiyatlarının hızla gerilediği bir dönemde de aralıksız sürdürülmesi, yapılan ithalatın gerçek amacının rant odaklı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

YAĞLI KESİM FİYATI 260 LİRAYA DÜŞTÜ!

Tüketimin düşmesi, et piyasasını durgunlaştırırken, kesim fiyatları da 300 liranın altına geriledi. Angus-Brangus ırkı yağlı kesim fiyatları 260 lira, yerli ve Avrupa yağlı kesimleri de ortalama 280 liraya kadar düştü. Kesim fiyatları düşerken ve üretici hayvanını kestiremezken, ESK’nın Polonya’dan et ithalatını aralıksız sürdürmesi dikkat çekiyor.

3 GÜNDE 33 TIR ET İTHAL EDİLDİ!

İnek, dana, düve ve kuzu kesim fiyatı belli oldu! İnek, dana, düve ve kuzu kesim fiyatı belli oldu!

ESK, bu hafta Pazartesi günü 10 tır, Salı günü 10 tır ve Çarşamba günü de 13 tır olmak üzere bu hafta toplam 33 tır et ithal etti. İthal edilen etler sanayici ve marketlere satıldı.

ESK ET İTHALATINA YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Diğer yandan ESK, Polonya’dan yapılan et ithalatını yıl sonuna kadar devam ettirmek için geçtiğimiz günlerde Polonya BEEF şirketi ile 10 bin ton karkas, 3 bin ton da kemiksiz et olmak üzere toplam 13 bin tonluk yeni bir sözleşme yapmıştı.

BU GİDİŞLE 2025'DE ÜLKEDE BESİCİ KALMAYACAK! 

ESK'nın ete talebin düştüğü ve kesim fiyatlarının gerilediği bir dönemde et ithalatından taviz vermemesi yerli üreticiye büyük bir darbe vuruyor. Zararına üretim yapan besicilerin yüzde 30'unun üretimden çekildiği kaydedilirken, ithalatın soluksuz devam etmesi kalan üreticileri de üretimden vazgeçirecek.