TARIMDAN HABER ÖZEL / 2023 yılı buğday alım fiyatı 8 bin 250 lira artı 1000 lira primle birlikte 9 bin 250 lira, arpa alım fiyatı ise 7 bin lira artı 500 lira primle birlikte 7 bin 500 lira olarak açıklandı. Peki, açıklanan bu alım fiyatları, girdi maliyetleri ile karşılaştırıldığında yeterli mi? Alım fiyatları çiftçi tarafından nasıl karşılandı?
TZOB AÇIKLANAN ALIM FİYATLARINA SESSİZ KALDI!
Türkiye’nin tarımsal üretimde en önemli ürünü olan buğdayda açıklanan alım fiyatları ile ilgili olarak çiftçinin en önemli meslek kuruluşu olan TZOB’un sessiz kalarak bir değerlendirme yapmaması dikkat çekti. TZOB’un web sayfasında ziraat odası başkanlarının Şemsi Bayraktar’ı ziyareti ile ilgili görseller paylaşılırken, buğday alım fiyatı ile ilgili hiçbir değerlendirmenin yapılmaması tepkilere neden oldu.
Diğer yandan Tarımdan Haber yazarı, ziraat mühendisi Faik Toy, sosyal medya hesabından yaş çay alım fiyatı ile buğday ve arpa alım fiyatlarını karşılaştırarak, dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.
YAŞ ÇAY ALIM FİYATI YÜZDE 64 BUĞDAY ALIM FİYATI YÜZDE 24 ARTIRILDI! BU ÇİFTÇİLER FARKLI ÜLKELERDE Mİ YAŞIYOR?
Hükümetin yaş çay alım fiyatını yüzde 64 artırdığına dikkat çeken Toy, buna karşılık buğday alım fiyatının yüzde 24, arpa alım fiyatının ise yüzde 21 artırıldığına vurgu yaptı. Aradaki farka dikkat çeken Toy, “Bu artış oranları neye göre belirlendi? Bu çiftçiler farklı ülkelerde mi yaşıyor? Bu pozitif ayrımcılığın sebebi neydi? Maliyet ve enflasyon gerçeğine göre fiyat açıklamak nerede kaldı?” diye sordu.
BUĞDAY İLE ARPADA FARKLI MAZOT MU KULLANILIYOR?
Toy, açıklanan hububat alım fiyatında üretim maliyetlerinin de göz önünde bulundurulmadığına işaret ederek, “Açıklanan hububat alım fiyatlarında üretim maliyetleri göz önünde bulundurulmamış, eğer bulundurulsaydı buğday ve arpaya yapılan zam yüzdeleri aynı oranda olurdu ama buğdaya yüzde 24, arpaya yüzde 21 zam verildi. Oysaki buğday ve arpanın üretim maliyet kalemleri aynı oranda zam yemişti. Buğday mazotuna farklı, arpa mazotuna farklı bir zam gelmemişti” dedi.
MALİYETLER YÜZDE 100 ARTTI!
Maliyetlerdeki artışa da dikkat çeken Toy, geçen sezon 20 gün için biçer şoförüne 20 bin TL ödediğini, bu sezon için 40 bin liraya anlaştığını dile getiren Toy, “Geçen sezon 20 gün için saman çeken traktör ve şöförü için 17 bin TL ödedim, bu sezon için 40 bin TL’ye anlaştım Geçen sezon buğdayı ekerken mazotu 7 TL’ye almıştım bu sezon için ekime başladığımda 24 TL’ye aldım. Hububat için verilen yılık fiyat artışı ise buğdaya yüzde 24, arpaya yüzde 21 oldu, gel de bunu halden anlamayanlara anlat” dedi.
BU BİR FİYAT ARTIŞI HAMLESİ DEĞİL FİYAT DÜŞÜRME HAMLESİDİR!
Alım fiyatlarının açıklanmasının hemen ardından kurlarda yaşanan yükselişe de vurgu yapan Toy, "Doların 1 gecede yüzde 3,16 arttığı ülkemde Türk çiftçisinin buğdayına verilen yıllık fiyat artışı yüzde 24, arpasına verilen fiyat artışı yüzde 21 oldu. TÜİK enflasyonunu bile baz aldığımızda bu bir fiyat artışı hamlesi değil fiyat düşürme hamlesidir."