SADETTİN İNAN / Türkiye’nin en yaygın şube ağı bulunan Köfteci Yusuf’un iki şubesinde kullanılan etlerde domuz eti tespit edilmesi, gözleri Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan ithal ete çevirirken, ESK’nın ithal et şartnamesinden Helal Akreditasyon Kurumu’ndan belge alma zorunluluğunu kaldırdığı ortaya çıktı.

İTHAL ETTE HELAL AKREDİTASYON KURUMU'NDAN BELGE ALMA ŞARTI KALDIRILDI!

Et ve Süt Kurumu’nun ithal et ihale şartnamelerinden, Türkiye Cumhuriyeti Helal Akreditasyon Kurumu’ndan belge alma zorunluluğunu kaldırdığı ortaya çıktı. Geçmiş yönetimler döneminde ithal et ihale şartnamelerinde Helal Akreditasyon Kurumu’ndan belge alma zorunluluğu bulunurken, mevcut yönetim döneminde ihale şartnamesinden bu şartın kaldırılarak, yurt dışından her hangi bir kurumdan helal sertifikası alma şartı gerildiği öğrenildi.

ESK ET İTHALATININ YÜZDE 90'NINI POLONYA'DAN TEK BİR FİRMA ÜZERİNDEN YAPTI

Et ve Süt Kurumu, en yoğun et ithalatını Polonya’dan tek bir firma üzerinden yaparken, söz konusu bu firmanın kesim hanelerinin helal kesime ne kadar uygun olduğu ise tartışmalara neden oldu. Daha öncesinde ESK’nın, Helal Akreditasyon Kurumu’nun denetiminden geçerek belge almayan kesimhanelerde kesilen etler ithal edilmezken, Mustafa Kayhan döneminde ihale şartnamesinden bu şartın kaldırılması soru işaretlerine neden oldu.

Yem fiyatlarına zam geldi Ulusal Süt Konseyi ne zaman toplanacak? Yem fiyatlarına zam geldi Ulusal Süt Konseyi ne zaman toplanacak?

İTHAL ETİN ÖNEMLİ BİR KISMINI KÖFTECİ YUSUF SATIN ALDI!

Bilindiği üzere ESK’nın Polonya’dan ithal ettiği karkas etin en önemli alıcısı Köfteci Yusuf’tu. Köfteci Yusuf’un kullandığı etlerde domuz etinin tespit edilmesi, bulaş olma ihtimalini kuvvetlendirirken, ESK’nın ithalatını yaptığı etlerin kesimhaneleri için Helal Akreditasyon Kurumu’ndan belge alma zorunluluğunu kaldırması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

KAMUOYU ESK’DAN AÇIKLAMA BEKLİYOR!

Geçmiş dönemde yapılan et ithalatlarında, Helal Akreditasyon Kurumu’ndan belge alma şartı bulunurken, ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın kendi döneminde yapılan ithalatlarda ihale şartnamesinden bu şartın neden kaldırıldığının kamuoyuna açıklanması gerekiyor.