SADETTİN İNAN / Et ve Süt Kurumu (ESK)'nın Tarım Bakanlığının hijyen mevzuatına aykırı et ithal ettiği ortaya çıkarken, konuyla ilgili kurumdan yapılan açıklama ise yaşanan skandalı daha da vahim hale getirdi.
Et ve Süt Kurumu (ESK) Tarımdan Haber tarafından ortaya çıkarılan hijyen mevzuatına aykırı et satışıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
ESK, yaptığı açıklamada, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nin 31’inci maddesindeki kıyma üretimi için 6 gün şartının; perakende satış noktalarına kıyma satan et işletme tesisleri için geçerliği olduğunu, kasap reyonu olan marketlerde satılan kıymayı ise kapsamadığını belirterek, büyük bir skandala imza attı.
KONUNUN ASIL MUHATABI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ!
Ette hijyen mevzuatı doğrudan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün ilgili alanına giriyor. Dolayısıyla gündeme gelen iddialarla ilgili Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün açıklama yaparak kamuoyunu doğru bilgilendirmesi gerekiyordu. Ancak yaşanan süreçte halk sağlığını yakından ilgilendirmesine rağmen Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, ithal ette yaşanan mevzuata aykırı et satışı ile ilgili sessiz kalırken, ESK’nın yetki alanına girmeyen bir konuda mevzuatı da çarpıtarak bir açıklama yapması yaşanan skandalı gözler önüne serdi.
ESK RESMİ GAZETE’DE YAYINLANMIŞ HİJYEN MEVZUATINI BÖYLE ÇARPITTI!
Tarım ve Orman Bakanlığının 27 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine göre, kıymanın, hayvan kesiminden sonra 6 gün içinde işlenmesi gerekiyor. Yani karkas etin hijyen açısından 6 gün içinde işlenerek, kıyma haline getirilmesi isteniyor.
Söz konusu yönetmeliğin ‘Üretim Sırasında ve Sonrasında Hijyen’ başlıklı 31. Maddesinin ‘b’ bendinin ikinci maddesinde, bu durum şu şekilde ifade ediliyor; ‘Kırmızı soğutulmuş etten elde edilecek kıymalar, kesim tarihinden itibaren 6 gün içinde hazırlanır’ deniliyor.
Yönetmelikte, 6 gün şartının perakende satış noktalarına kıyma satan et işletme tesisleri için geçerliği olduğunu, kasap reyonu olan marketlerde satılan kıymayı ise kapsamadığına yönelik bir ifade bulunmamasına rağmen ESK, yaptığı açıklamada kıyma ile ilgili 6 gün şartının kasap reyonu bulanan marketleri kapsamadığını iddia etti.
ESK’nın skandal açıklaması şöyle…
“Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”nde bahsi geçen 6 gün, Bakanlık tarafından onaylı ve kayıtlı işletmelerde kıyma üretimi yapıp; son kullanma tarihi belirlenmiş, paketli ve ambalajlı şekilde perakende satış noktalarına kıyma satan et işleme tesisleri için GEÇERLİDİR.
Perakende satışın yapıldığı kasap reyonlarında ise karkas etten veya kemiksiz etten günlük ihtiyaca göre hazırlanan et ürünleri satılmaktadır.
Kurumumuz da PERDER üyesi marketlere kıyma değil karkas et tedarik etmektedir. Söz konusu marketler gıda mevzuatına uygun olarak reyonlarında et ve et ürünleri satışı yapmaktadır. PERDER üyesi marketlerde tüketiciye sunulan ESK kıyma, ilgili mevzuat hükümleri gereğince tüketicinin talebi sonrası anlık olarak karkas etten üretilerek satılmaktadır.
Sonuç olarak, ilgili yönetmelikte yer alan 6 günlük süre kasap reyonu olan bu marketlerdeki et ürünlerini KAPSAMAMAKTADIR.
ESK ADLİ MERCİLERLELE GÖZ DAĞI VERDİ!
ESK’nın diğer yandan konuyla ilgili yapılan haberlerden dolayı basına gözdağı vermesi de dikkat çekti. ESK’nın dış tedarikçilerle imzaladığı sözleşmede belirlenen teslimat süresinin çarpıtılıp asılsız ve maksatlı olarak haber konusu edildiği ileri sürülerek, “Bu iftiralar karşısında adli merciler nezdinde talep ve başvuru haklarımızı saklı tuttuğumuzu belirtmek isteriz” denildi.
İTHAL ETTE HİJYEN SKANDALINDA NE OLMUŞTU?
Tarım Bakanlığının ette hijyen yönetmeliğine göre soğutulmuş etten elde edilecek kıymaların, kesim tarihinden itibaren 6 gün içinde hazırlanması gerekirken, ESK’nın ithal ettiği etle ilgili olarak firmalara 8 gün şartı koyduğu ve sözleşmeleri de buna göre yaptığı ortaya çıkmıştı.
ESK mağazalarında ve PERDER üyesi marketlerde satılan ithal etin Tarım Bakanlığının hijyen yönetmeliğine aykırı bir şekilde satılması, halk sağlığı açısından tam bir skandal olarak değerlendirilirken, CHP "Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" hükümlerine aykırı sözleşme yaptıkları gerekçesiyle Et ve Süt Kurumu yetkilileri ile ihaleyle ilgili firmaların yöneticileri hakkında ‘görevi kötüye kullanma’, ‘rüşvet’, ‘ihaleye fesat karıştırma’dan dolayı suç duyurusunda bulunmuştu.
ESK, yaptığı açıklama ile karkas et ithalatında teslim süresi olarak firmalarla 8 gün üzerinden sözleşme yaptığını da teyit etmiş oldu.