SADETTİN İNAN / Et ve Süt Kurumu (ESK), kemiksiz ve karkas et ithalatı için Şubat ayında Ukrayna, Polonya ve Fransa’dan 3 firma ile dört ayrı sözleşme imzalarken, yapılan sözleşmeler kapsamında toplam 16 bin 800 ton et ithalatı yapıldı.
TEMİNATLAR DÜŞÜRÜLDÜ PARASI PEŞİN ÖDENDİ!
Şubat ayında yapılan sözleşmelerde firmalardan istenilen teminatlar düşürülürken, ithal edilecek etlerin parasının daha mahreç ülkeden çıkmadan peşin ödendiği ortaya çıktı. Etlerin Türkiye’ye getirilerek laboratuvar analiz sonuçları bile beklenmeden parasının peşin olarak ödenmesi, ESK’nın ithalat sözleşmelerinin baştan aşağıya incelenmesini gündeme getirdi.
UKRAYNA’DAN 800 TON ET İTHAL EDİLDİ!
ESK, 20 tonunda salmonella hastalığı çıkan Ukrayna’dan tam 800 ton et ithalatı yaptı. İki parti halinde ithal edilen etlerin 400 tonu 31 Mart’a kadar teslim edilirken, diğer 400 tonu da 30 Nisan’a kadar teslim edildi.
İkinci parti etlerde hastalık çıktı…
ESK, ithal ette salmonella hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada 9 Mayıs’ta yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edildiğini belirtti.
Tarımdan Haber’in yetkililerden aldığı bilgiye göre, Ukrayna’dan ithal edilen 800 ton etin parasının daha mahreç ülkeden çıkmadan peşin olarak ödendiği belirtiliyor. ESK’nın sözleşme yaptığı firmadan teminatın da (yüzde 1) düşük tutulduğu kaydedilirken, etlerin Türkiye’ye teslim edilip laboratuvar analiz sonuçları beklenmeden parasının peşin olarak ödenmesi tam bir skandal olarak değerlendirilirken, teminat dahi veremeyen firmalardan peşin para ile et ithalatının yapılması Türkiye’nin getirildiği acı durumu gözler önüne seriyor.