Geleneksel tıpta binlerce yıldır aktif olarak kullanılan kapari, günümüzde de arama motorlarına sık sık konu olmaktadır.

Modern tıp tekniklerini alternatif tıp teknikleri ile desteklemek isteyen pek çok kişi tarafından araştırılan kapari, son derece güçlü bir içeriğe sahiptir. Peki, kapari nasıl kullanılır, ne işe yarar? İşte kapariye ve kaparinin faydalarına dair ayrıntılar…

KAPARİ BİTKİSİ NEDİR?

Kapari, geleneksel tıpta ve özellikle kozmetik sektöründe önemli bir yere sahiptir. Latince ‘Capparis spinosa’ olarak bilinen kapari, ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilebilmektedir.

Halk arasında; ‘gebere’, ‘gevil’, ‘kedi tırnağı’ ve ‘deve dikeni’ gibi farklı isimler ile de anılan kapari, çok yıllık, çok dallı, çift cinsiyetli, dikenli ve tüylü bir yapıya sahiptir. Pembe veyahut da beyaz renkli çiçekleri bulunan bu bitkinin meyveleri etlidir. Genel olarak turşu yapımında kullanılan meyveler, hoş bir aromaya sahiptir.

Karaçalı Bitkisi Faydaları Nelerdir? Karaçalı Bitkisi Faydaları Nelerdir?

GELENEKSEL TIPTA KAPARİ

Faydaları ile bilinen kapari, binlerce yıldır alternatif tıp alanında kullanılmaktadır. 40 metre derine inebilen tomurcuğu, çiçeği ve meyvesi ile dikkat çeken bitki, insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemektedir.

Geleneksel tıpta özellikle idrar söktürücü özelliği ile dikkat çeken kapari, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde, Roma ve Antik Yunan kaynaklarında da kendine yer bulmuştur.

Yunan döneminde hastalıkların tedavisinde aktif olarak kullanılan kapari, yanı sıra o dönemde kozmetik ürünü olarak da kullanılmıştır. Hipokrat ve Aristo’nu bu bitkinin tomurcuklarında bir şifanın saklı olduğunu savunmuştur.

KAPARİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kaparinin insan sağlığı açısından çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. Öne çıkan faydalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Tonik formu kulak ağrısını hafifletir.
  • Diüretik özellikte olduğu için güçlü bir idrar söktürücüdür.
  • Böbrek ve dalak hastalıklarının semptomlarını hafifletir.
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavilerini destekler.
  • Antiinflamatuar özellikte olduğu için vücut içi iltihabı hızlı bir şekilde kurutur. Ayrıca yeni iltihaplanmaların da önüne geçer.
  • Antikanserojenik özellikte olduğu için kanser gelişimini engeller, yanı sıra hali hazırda gelişmiş olan kanserli hücrelere karşı savaşır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürür.
  • Sinir sistemini destekler.
  • Kan şekerini düzenlediği için diyabet hastalığının tedavisini destekler.
  • Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılığını düşürür, mevcut rahatsızlıkların semptomlarını hafifletir.

KAPARİNİN ZARARI VAR MI?

Binlerce yıldır alternatif tıpta aktif olarak kullanılan, günümüzde de sofraların vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan kaparinin zararlı olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Kapariye hem mutfaklarında yer vermek hem de bazı hastalıkların semptomlarını hafifletmek için kullanmak isteyen pek çok kişi, bitkinin yan etkilerine yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır.

Kaparinin içeriğinde yüksek miktarda sodyum ve tuz bulunmaktadır. Bu neden ile yüksek tansiyonu bulunan kişilerin kapari tüketiminde dikkatli olmaları gerekir. Yanı sıra glukozinolat türevleri içeren bu bitki alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Güçlü içeriği sebebi ile sağlıklı bireyler tarafından da dikkatli tüketilmesi gereken kapari, hamileler ve emziren anneler için de birtakım alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu neden ile bu gruplarda yer alan bireylerin kapari tüketimi ile ilgili olarak hekimlerine danışmaları tavsiye edilir.

KAPARİ ÇAYI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Kapari birçok farklı formda tüketilebilir. Bitkinin kullanım şekillerinden biri de demleme yöntemidir. Kapari, bu yöntem sayesinde çay olarak tüketilebilir.

Kapari çayı, bitkinin tomurcuklarından ve çiçeklerinden elde edilir. 6 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı kapari eklemek, çay için yeterli olacaktır.